BEZGLUTENSKA RADOST: Riznica slatkih recepata bez glutena

SAČUVAJ!
LIKE!
BEZGLUTENSKA RADOST: Riznica slatkih recepata bez glutena

Adrijana Bručić poznata je blogerica, osobito u svijetu recepata bez glutena. Njezin blog Bezglutenska radost ispunjen je raznovrsnim receptima za slatke delicije, ali i pozitivnom energijom koju ova predivna dama širi svugdje oko sebe! Njezina bolest, problemi s glutenom i prelazak na drugačiji način prehrane samo su ju ojačali i potaknuli da svoja novostečena znanja i savjete nesebično dijeli s ostalima! O čemu smo sve razgovarali s Adrijanom čitajte u nastavku!

cheesecake bez glutena recept

Možete li nam otkriti nešto više o sebi? Tko je Adrijana Bručić osim odlična kuharica i uvijek nasmiješeno lice s Bezglutenske radosti? Čime se još bavite kada ne pečete kolače ili ne mijesite kruh?

Prvo da se zahvalim na vašem komentaru da sam odlična kuharica. Inače sam grafičar i radim u svojoj struci, a kuhanje je nešto što volim i u čemu uživam. Isto vrijedi i za fotografiju, koja mi je – uz blog – postala velika strast. Volim učiti nove stvari, a ako usput time što naučim mogu pomoći drugima, još bolje!
Osoba sam koja voli život i ljude, koji ga čine još ljepšim. Sad mi ga je dodatno uljepšala sestra time što ću postati teta. To mi je obilježilo ovu godinu i jedan mi je od najboljih i najljepših darova. Imam miran i skladan obiteljski život, predivnog supruga koji mi jako puno pomaže oko bloga. Zahvalna sam za sve što imam. Mislim da i je i to razlog osmijehu koji često vidite na blogu. A i mislim da je smijeh lijek za mnogo toga pa se često smijem.
bezglutenska radost intervju

Kada ste počeli intenzivnije peći kolače? Nakon prelaska na bezglutensku prehranu ili ste i prije rado pripremali slastice?

Iskreno, prije nisam voljela kuhati, zaista. Razmazila me baka, koja me čuvala dok je mama radila, pa sam bila bakino zlato, princeza koja je uvijek dobila gotovo. A onda… prekretnica radi zdravlja: drugačija prehrana. Tada se u meni rodila upornost i želja da svladam sve prepreke u svom novom bezglutenskom životu. Drugim riječima, život me prisilio da počnem kuhati, a onda sam usput otkrila da istinski uživam u tome i da mi, nakon početničkih neuspjeha koje svi moramo proći, sasvim dobro ide.

Imate li neki najdraži recept kojeg često pripremate ili volite isprobavati nove stvari? Posjećujte li i strane blogove u potrazi za inspiracijom i novim receptima? Ako da, možete li nam reći koji su vam dragi?

Najdraži mi je recept  za čokoladnu tortu s lješnjacima, a jako volim i svoj recept za peciva koja sam nazvala pahuljice. Ah, zatekli ste me pitanjem, mogla bih ovako nabrajati do sutra. Jako volim isprobavati nove stvari, tako je i nastala ta šarena paleta bezglutenskih recepata na Radosti.
Naravno, pratim i domaće i strane blogove. Na mnogima nađem inspiraciju, potaknu me na stvaranje bezglutenske verzije nekog kolača ili jela. Među domaćim blogovima to bi bila Mirisna teka, Domaćica, Traveling Oven, Vanilla & Staubzucker Aleksandra Gorek, Unasenorita, a od stranih meni najdraži Unconventional Baker, pa Baker by Nature, Healthy Piece of Cake, sve redom izvrsni blogovi.

Osim nekoliko recepata za tjesteninu, na vašem blogu nalaze se isključivo recepti za torte i kolače. Planirate li možda u budućnosti obogatiti blog i receptima za slana jela?

Do sad nisam stavljala puno recepata za slana jela na blog, ali povremeno ih objavim na FB stranici, nekako mi je zasad to draže – napravila sam album s opisom što se to kuhalo. Na blogu se stalno nešto mijenja: sad je u izradi nova web-stranica za Radost pa je moguće da se uskoro na blogu nađe više recepata za slana jela.

 

bezglutenska radost intervju

Prenamijena klasičnih recepata u bezglutenske recepte ponekad zaista može biti izazovna, osobito ako želimo mekane buhtle ili prozračan kruh. Jeli vam bilo teško na početku, kako ste se snašli?

Bilo mi je jako teško jer ne možeš uzeti klasični recept za glutensko tijesto i samo zamijeniti sastojke bezglutenskima. Ako radiš s klasičnim bezglutenskim brašnom, tijesto ponekad ispadne suho, a to nije zadovoljavalo moje kriterije. Zato sam počela ekperimentirati i dodavati razne druge sastojke i druga brašna, a na kraju su iz svega toga nastali mnogi moji recepti.

Ponuda bezglutenskih brašna i ostalih sastojaka za kolače danas je zaista velika. Sjećate li se kako je to bilo prije nekoliko godina kada bezglutenska prehrana još nije bila toliko zastupljena kao danas?

Ja sam još relativno nova u tom svijetu, tek sam treću godinu na bezglutenskoj dijeti. Mislim da nije tako teško jer sad zaista imam velik izbor. Rekla bih da je teže bilo ljudima koji su morali na bezglutensku dijetu prije 20 godina. Danas postoje mnoge specijalizirane trgovine, a i web-trgovine iz kojih uvijek možeš naručiti što ti treba.

bezglutenska radost intervju

Podsjetimo, nedavno ste održali jednu od svojih radionica, tema je bila Bezglutenska dizana tijesta? Možete li ukratko podijeliti s nama dojmove, jeste li zadovoljni odazivom i reakcijom polaznika radionice?

Jako sam zadovoljna odazivom. Bilo je trinaest polaznika, iako smo – s obzirom na prostor – računali na desetak. Zaista sam se trudila da svima pokažem što više, da svakome pružim priliku da uzme tijesto u ruke i “osjeti” ga. Radionice su dvosmjerni dar: ja podijelim svoje znanje, a polaznici poslije sa mnom podijele veselje što im je napokon uspjelo ispeći mekana peciva i ukusan kruh. Nema većeg zadovoljstva od toga kad mi netko pošalje fotku nečega što je naučio pripremiti na mojoj radionici.

Planirate li uskoro ponovo organizirati radionice? Imate li u glavi već neke nove teme s kojima biste se htjeli pozabaviti?

Pripremam radionicu sa slatkom tematikom, vjerojatno u prosincu. Na njoj ću pokazati pripremu božićnih kolača i keksa, koji su neizostavni dio Božića. Recepti za kekse uvijek su vrlo traženi, a ja ih baš volim raditi (i jesti!), pogotovo u omiljenoj mi kombinaciji lješnjaka i vanilije.

Osim toga, keksi ostavljaju mnogo mjesta improvizaciji, tako da polaznici radionica poslije mogu sve naučeno primijeniti i na druge recepte i recept prilagoditi sebi i svom ukusu i željama.

bezglutenska radost intervju

Biste li nam mogli udjeliti kakav koristan savjet koji bi pomogao svima onima koji se tek prebacuju na bezglutensku prehranu? Gdje da kupuju naimirnice te na što moraju paziti kod pripreme biskvita i ostalih tijesta bez glutena?

Za one koji sumnjaju na intoleranciju ili čak celijakiju, najvažnije je reći: ne prelazite na bezglutensku dijetu samoinicijativno jer ako na testiranja krenete nakon što ste već iz prehrane izbacili gluten, moguć je lažno negativan nalaz i otežano postavljanje dijagnoze. Ako gluten iz prehrane izbacujete vlastitim izborom, a ne zbog intolerancije ili celijakije, to je već druga priča i mnogo lakši put.

Danas zaista ima velik izbor bezglutenskih proizvoda, čak i trgovina gdje su svi proizvodi pouzdano bez glutena i sigurni za celijakičare, kao što je GlutenBio – prva specijalizirana bezglutenska trgovina u Zagrebu, u ulici Crvenog križa 33. A postoje i specijalizirane web-trgovine poput bez-glutena.hr i sličnih. Celijakičari moraju strogo paziti na mogući križnu kontaminaciju glutenom. Često i sama šaljem upite proizvođačima o mogućnosti kontaminacije i sigurnosti namirnice koju želim konzumirati.

Na bezglutenskoj se prehrani može dobro i fino jesti. Osnovne grupe namirnica – meso, voće, povrće, jaja, mliječni proizvodi (u čistom, neprerađenom obliku) – ne sadrže gluten pa se zaista može raznovrsno kuhati, samo treba imati volje, mašte i – kao najvažniji dodatak – ljubavi.

Podsjećamo, Adrijanu osim na blogu možete podržati i pratiti na njenom Instagram te Facebook profilu!

Pretraga po oznakama:

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!