Ne bacajte ih! Pogledajte kako iskoristiti prezrele banane!

SAČUVAJ!
LIKE!
Ne bacajte ih! Pogledajte kako iskoristiti prezrele banane!

Imate prezrele banane i ne znate kako ih iskorisititi? Nikako ih ne bacajte u smeće! Pročitajte što sve možete s njima napraviti!

Prezrele banane nisu baš ukusne za jelo i često ne znamo što bi s njima, a ima puno načina kako se mogu iskoristiti!

Zaista ih je šteta baciti, a izvrstan su materijal za pripremu raznih smoothija, sladoleda, keksića, pudinga, kolača i ostalih divnih slastica! Ukoliko u svojoj košari s voćem zateknete banane u ne baš dobrom stanju, a nemate vremena ili vam se neda ništa pripremati, banane jednostavno možete i zalediti.

Banane narežite na kolutiće pa posložite na veći pladanj kojeg ste prekrili masnim papirom i spremite u zamrzivač dok se ne zalede. Zatim ih pospremite u vrećice za zamrzavanje i koristite po potrebi!

U nastavku vam donosimo nekoliko jednostavnih i ukusnih recepata u kojima možete potrošiti prezrele banane!

Kruh od banane

Kolači s bananama uvijek su mekani i sočni, a okus uvijek možete prilagoditi sebi pa tako u smjesu možete ubaciti malo kokosa, čokolade ili sjeckanih orašastih plodova. Ovisno o trenutnom raspoloženju ili sastojcima koje imate u kuhinji izaberite jedan od ova tri recepta: Kruh s bananom i tikvicama, Čokoladni kolač s bananom ili Banana kruh s raženim brašnom.

banana kruh zdravi kolac s razenim brasnom


Zdravi puding s bananom

Portal Kiwi.hr predlaže da od zrelih banana pripremite zdrav i ukusan puding! Za pripremu pudinga od banane treba će vam 1 avokado, 2 zrele banane, 2.5 žlice kakaa, 1 žlica meda te 3 žlice mlijeka. Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete finu kremu. Servirajte u manjim zdjelicama dekorirano sjeckanim bademima ili komadićima banane. Na sličan način možete pripremiti zdravi namaz od banane i avokada. Recept pogledajte ovdje!

namaz od avokada i banane recept


Zapečene čokoladne banane

BBC Good Food ima odličan recept za pečene banane koji vam možete poslužiti kao instant desert za iznenadne goste! Neoguljenu bananu razrežite po dužini, ali ne do kraja. U dobiveni džepić ugurajte malo čokolade, zamotajte bananu u alu foliju i pecite u pećnici cca 25 minuta, dok banane ne pocrne. Pečene banane poslužite tople sa sladoledom od vanilije ili čokoladnim preljevom!

kako iskoristiti prezrele banane recepti za kolace pecene banane


Brzi sladoled od banane

Znate li da od samo jednog sastojka, banane, možete pripremiti ukusan i zdrav domaći sladoled? Zrele banane ogulite, izrežite na kolutiće i spremite u zamrzivač na 2 sata. Zamrznute banane ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Kremu od banane vratite još na kratko u zamrzivač, ali miješajte svakih 15-20 minuta kako se nebi stvorili kristalići leda. Sladoled možete poslužiti kada postane dovoljno čvrst, a opet da se jednostavno može izvaditi žlicom!

Igrajte se okusima i napravite sladoled po svom guštu! Dodajte jagode, maline, borovnice, kupine, kakao, kikiriki maslac… sve dobro izmiksajte s bananom i spremite u zamrzivač. Sladoled poslužite s omiljenim preljevom ili sjeckanih, tostiranim orašastim plodovima i uživajte u lednoj poslastici!

domaci banana sladoled recept


Smoothie s bananom

Još jedna odlična ideja za potrošiti prezrele banane je Smoothie, osvježavajući napitak s bananom, mlijekom i još ponekim dodatkom! Bananu izmiksajte u bledneru zajedno sa 200-250 ml hladnog mlijeka pa dodajte ostale sastojke po želji: med, sladoled, razno voće… Ovdje pogledajte recept za smoothie s bananom i kikiriki maslacem,  ovdje pogledajte voćnu varijantu s kupinama i jogurtom.

shake od banane i kikirikija


Muffini ili krafne iz pećnice

Banane uvijek možete izgnječiti i dodati smjesu za muffine, tako će kolačići biti sočniji i mekši. Ukoliko imate dgovarajuće kalupe, možete pripremiti i ukusne krafne iz pećnice koje su radi manjeg udjela masnoće puno zdravije od onih prženihu ulju. Ovdje pogledajte recept za zdrave muffine s bananom i aronijom,  ovdje recept za Choco chip muffine s bananom i kokosom! Recept za mini krafne s bananom pogledajte ovdje!

kako iskoristiti zrele banane muffini krafne


Energetske kuglice s bananom i datuljama

Bananu uvijek možete pretvoriti u nešto ukusno i zdravo, pa tako možete pripremiti ove kuglice s bananom i datuljama i chia sjemenkama koje će vas taman zasladiti, ali i povratiti malo izgubljene energije! Recept pogledajte ovdje!

zdrave energetske kuglice s bananom datuljama chia sjemenkama

 

Pretraga po oznakama:

You are not authorised to post comments.

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!