SLATKO OD MLIJEKA: Jednostavan recept za Dulce de leche

SAČUVAJ!
LIKE!
SLATKO OD MLIJEKA: Jednostavan recept za Dulce de leche

Dulce de leche ukusan je slatki namaz od mlijeka i šećera. Osim kao preljev za sladoled ili palačinke, odličan je za punjenje torti i ostalih slastica!

Dulce de leche tradicionalni je južnoamerički slatki namaz od mlijeka i šećera.  Osim kao namaz za kruh, Dulce de leche koristi se za izradu krema u tortama i kolačima, u pripremi sladoleda, za punjenje keksa, muffina i pralina ili jednostavno kao preljev za sladoled ili palačinke.

Priprema karameliziranog mlijeka je dugotrajna, ali zato puno manje rizična od pripreme klasičnog karamel umaka. Šanse da vam Dulce de leche ne uspije zaista su male. Ukoliko nemate dobrih iskustava s klasičnim karamel umakom, prebacite se na Dulce de leche – karamelizirano mlijeko.

Dulce se leche po prirodi je nježne, svijetlo smeđe boje. Ukoliko želite onu jaku boju karamele, na počektu kuhanja mlijeku dodajte malu količinu soda bikarbone – na vrh noža.

U nastavku pogledajte jednostavan recept za slatko, karamelizirano mlijeko! Pripremu klasičnog karamel umaka možete vidjeti ovdje!

DULCE DE LECHE

  • 500 ml mijeka
  • 200 g kristal šećer
  • 1 žličica arome vanilije

Mlijeko, šećer i aromu vanilije stavite u širi lonac, debljeg dna. Uz miješanje, kuhajte sve na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi. Zatim smanijite vatru, onako da mlijeko polako ključa i ostavite Dulce de leche neka se kuha. Trebat će otprilike 1 – 1,5 h dok ne poprimi teksturu tekućeg karamela, ovisno o širini posude te masnoći mlijeka.

Kada se mlijeko počne pjeniti i poprimi nježnu boju karamela, a na dnu lonca ostaje trag kuhače znat će te da je Dulce de leche gotov.

Još jedan test kojeg možete napraviti jest taj da jednu žličicu Dulce de leche kreme stavite na hladni tanjurić. Ako je karamel krema gotova, odmah će se stisnuti.

  • Imajte na umu da će količina gotovog Dulce de lechea biti dvostruko manja od količine mlijeka na početku kuhanja.
  • Dulce de leche možete koristiti odmah kao preljev za slastice ili ga možete ohladiti i miješati s maslacem i tučenim slatkim vrhnjem te koristit kao nadjev za torte, kolače i pite.
  • Ukoliko ga planirate čuvati, spremite ga u čistu staklenku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se ohladi poklopite ga i čuvajte u hladnjaku mjesec dana, a može trajati čak i duže. Ako izdrži! :)

Pretraga po oznakama:

You are not authorised to post comments.

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!