Jednostavna baklava s orasima

SAČUVAJ!
LIKE!
Jednostavna baklava s orasima
Težina recepta:Brzo i jednostavno
Baklava s orasima, sočna i slatka, jednostavno savršena! Ovaj nadaleko poznati kolač s orasima nekima se čini prekompliciran za napraviti no baklava je zapravo jedna od najjednostavnijih slastica koju možete ispeći, osobito ako ju pripremate s gotovim korama.
Sastojci
Sastojci za baklavu
  • 500 g kora za savijače
  • 500 g oraha
  • 180 g maslaca
Sastojci za agdu
  • 1200 ml vode
  • 800 g šećera
  • sok od 1 limuna
              Priprema
              Orahe sameljite i podijelite ih na 6 jednakih dijelova. Ovaj dio možete preskočiti i odokativno dodavati orahe, ali ja volim da svi slojevi budu jednaki pa ih uvijek izvažem. Ako želite da baklava malo hrska pod zubima, dio oraha sameljite (350 g), a manji dio oraha (150 g) nasjeckajte.

              Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite ga sa strane.

              Kore izrežite prema veličini kalupa u kojem ćete peći baklavu. Ja sam koristila gotove kore, u paketu ih je bilo 9. Prerezala sam ih po pola tako da sam ukupno dobila 18 kora. 4 kore sam koristila za dno baklave, 4 za vrh baklave, a ostatak od 10 kora koristila sam za središnji dio baklave (5 slojeva po 2 kore). Vi sebi prilagodite broj kora ovisno o tome koliko ih dobijete u paketu jer broj kora uvijek varira, ovisno o proizvođaču.

              baklava s orasima gotovim korama jednostavan recept 1Emajlirani kalup s fotografije dostupan je u našem webshopu SLATKI SVIJET SHOP, u žutoj i zelenoj boji.Dno kalupa lagano namastite otopljenim maslacem pa stavite jedan list kore. Premažite ju maslacem i stavite drugi list kore. Ponavljajte postupak tako da na dnu kalupa ukupno imate 4 lista kore. Sada slažite sloj oraha pa sloj od 2 kore (između ih premažite maslacem), zatim opet sloj oraha pa sloj od 2 kore... i tako dok ne potrošite sve orahe. Na kraju na vrh baklave složite 4 kore koje su vam ostale, svaku naravno opet premažite otopljenim maslacem. Kore će vam najjednostavnije biti premazati silikonskim kistom.

              Sada baklavu izrežite u željene oblike, pravokutnike ili rombove. Premažite ju odozgo ostatkom otopljenog maslaca i stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C. Baklavu pecite 25-30 minuta dok ne dobije lijepu, zlatno smeđu boju. Ovisno o pećnici možda će trebati i malo više vremena.

              baklava s orasima gotovim korama jednostavan recept 2
              Čim baklavu stavite u pećnicu, krenite s pripremom agde. U veći lonac stavite vodu i šećer. kada voda zakuha kuhajte ju na srednje jakoj vatri 20-tak minuta, dok ne postane sirupasta. Žlicom uzmite malo agde, ohladite ju i probajte. Osjetit ćete kada se počne pretvarati u sirup. Maknite agdu s vatru, dodaje limunov sok pa prelijte njome pečenu balavu. Vruću baklavu, vrućom agdom.

              Baklavu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim ju spremite u hladnjak. Najbolje je da odstoji u hladnjaku preko noći da se agda dobro upije u sve slojeve baklave. Sljedeći dan poslužite ju uz šalicu kave ili čaj.
              Slatki savjet
              You are not authorised to post comments.

              slatki shop kalupi 1

              NAŠA PREPORUKA

              slatki shop kalupi 3

              Please check the the captcha form

              Try again

              posluh logo normal new

              No result found
               

              Slatki svijet torti i kolača

              ... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


              Uvjeti korištenja

              Primajte slatke obavijesti!

              Moj korisnički račun

              Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
              Prihvaćam!