Pekmez, marmelada ili džem?

SAČUVAJ!
LIKE!
Pekmez, marmelada ili džem?
Ne znate što je pekmez, što marmelada, a što džem? Mi ćemo riješiti vaše dileme! Saznajte po čemu se točno razlikuju ovi slatki voćni namazi!

Iako sve tri vrste ovih slatkih namaza nastaju ukuhavanjem svježeg voća, razlikuju se prema načinu pripreme, gustoći te omjeru voća i šećera.

Kruške, jabuke, šljive, marelice, breskve, trešnje, jagode, maline… Svatko od nas ima svoj najdraži voćni namaz, bilo kupovni ili domaći. Ukoliko volite pripremati domaće voćne namaze ovdje svakako provjerite i naše recepte!

Osim kao namaz za kruh i palačinke, marmelade, pekmezi i džemovi koriste se u pripremi kolača, primjerice rolada te kao preljevi za torte i kolače.

pekmez marmelada dzem razlika

U nastavku pročitajte odgovor na vječno pitanje! Koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema?

PEKMEZ

Pekmez nastaje ukuhavanjem voćne kaše jedne ili više vrsta voća. U pekmez se može, ali i ne mora dodati malo šećera. Ukoliko se dodaje, postotak šećera nikako ne smije prelaziti 20% ukupne količine voća.

Pekmez se najčešće se priprema od zrelih šljiva, s može sadržavati male komadiće voća.

MARMELADA

Marmelada je gusta voćna smjesa što je čini idealnim namazom za kruh ili palačinke.

Za razliku od džema i pekmeza, marmelada ne smije sadržavati nikakve komadiće voća. Radi toga voće se obavezno propasira, svježe ili već prokuhano.

Na 1 kg voća dodajte se 0,5 do 1 kg šećera. Kako bi ovaj slatki voćni namaz bio gušći u pravilu mu se dodaje želin.

Marmelada se najčešće prirprema od agruma, ali može se pripremiti od bilo koje vrste voća pa čak i kombiniacijom različitih voćaka.

DŽEM

Glavna karakteristika džema su krupni komadići oguljenog ili neoguljenog voća koji u voćnoj smjesi moraju biti jasno vidljivi.

Džem se priprema samo od jedne vrste voća.

Od svih slatkih namaza džem je najslađi jer obično na 1 kg očišćenog voća dolazi 1 kg šećera.

A evo i jedna zanimljivost iz ne tako daleke povijesti! Kako se politika obično miješa u sve, tako je imala prste i u pekmezu. Na pragu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, proizvođači pekmeza svoje su marmelade koje nisu napravljene od citrusnog voća morali preimenovati u džemove, a dotadašnje džemove u extra džemove. Naime, Europska unija marmeladom priznaje samo proizvode od agruma tj. mandarina, limuna, naranče i limete.

Fotografije: Pixabay

Pekmez, marmelada ili džem?

Pretraga po oznakama:

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!