Savjeti za pripremu slatke zimnice

SAČUVAJ!
LIKE!
Savjeti za pripremu slatke zimnice

Uživajte tijekom cijele godine u voćnim namazima, sokovima i kompotima! Saznajte kako na jednostavan način možete sami pripremiti zimnicu!

Za pripremu ukusne zimnice koja će moći potrajati do sljedećeg ljeta potrebno je slijediti nekoliko pravila koja jednako vrijede za pripremu voćne, kao i povrtne zimnice. Kako bi svima onima koji prvi put kreću u izradu voćnih namaza i kompota olakšali posao, donosimo nekoliko korisnih savjeta za pripremu slatke zimnice!

Ukoliko vas zanima koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema kliknite ovdje! Recepte za slatku zimnicu potražite ovdje!

 

ODABIR I PRIPREMA VOĆA

Za pripremu zimnice birajte zdravo i kvalitetno voće, zrelo ali nikako ne prezrelo. Trule i oštećene dijelove voća obvezno odstranite. Neka vam nebude žao ukloniti sve što treba jer samo jedan komad trulog voća može pokvariti cijelu staklenku kompota.

Zimnicu nemojte pripremati odmah poslije kiše jer voće u sebi zadražava dosta vode.

 

PRIPREMA STAKLENKI

Na vrijeme pripremite staklenke, boce i poklopce te ih obavezno sterilizirajte. Dobro ih očistite deterđentom, isperite u toploj vodi i okrenite naopako na kuhinjski papir da se ocijede. Prebrišite ih čistom kuhinjskom krpom, a zatim sterilizirajte u pećnici.

Pećnicu zagrijte na 100°C, a zatim stavite oprane i osušene staklenke i poklopce. Ostavite sve 5 minuta na toj temperaturi, zatim ugasite pećnicu i ostavite ih dok se potpuno ne ohlade ili koristite tople. Ukoliko ih punite tople svakako korsitite deblje kuhinjske rukavice kako se ne biste opekli.

korisni savjeti za prirpemu slatke zimnice

 

PUNJENJE STAKLENKI

Staklenke ili boce sa sokom nemojte nikada puniti do vrha. Ostavite uvijek barem 2 cm praznog prostora pri vrhu.

Kod pripreme pekmeza, maremlada ili džemova dovoljno je ostaviti 1 cm do vrha staklenke. Ako pak prirpremate kompot koji se termički obrađuje u samoj staklenci, onda ostavite barem 2 cm prazng prostora do vrha.

Ako se staklena prilikom punjena zamaže, prije zatvaranja poklopcem svakako ju očistite kuhinjskim papirom.

Vruće, tek napunjene staklenke marmelade i sličnih voćnih namza dobro je okrenuti naopako i ostaviti da stoje na poklopcu dok se ne ohlade. Na taj način stvara se vakuum koji osigurava dulje trajanje proizvoda.

Ako kojim slučajem ostanete bez poklopaca, zimnicu možete zaštiti i prozirnom folijm kako su nekada radile i naše bake. Prozirnu foliju potopite u alkohol (rum, rakija…), stavite na staklenku i pričvrsite plastičnom gumicom. Za sigurniju zaštitu zimnice koristite dva sloja folije.

 

ČUVANJE ZIMNICE

Vlažne i osunčane prostorije nikako nisu prikladne za čuvanje zimnice jer ubrzavaju kvarenje namirnica. Prostor u kojem čuvate zimnicu treba biti suh, taman, hladan i prozračan. Na taj način održat ćete najbolju kvalitetu zimnice i spriječiti njeno kvarenje. Nako što jednom otvorite zimnicu staklenku spremite u hladnjak.

Fotografije: pixabay.com

Pretraga po oznakama:

You are not authorised to post comments.

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!