Što je fondan masa i kako se pravi?

SAČUVAJ!
LIKE!
Što je fondan masa i kako se pravi?
Otkrijte jednostavne recepte za izradu domaće fondan mase! Pročitajte korisne savjete za rad s fondanom i postanite majstor u dekoraciji torti!

Fondan ili tičino je jestiva šećerna masa koja se koristi za dekoraciju torti, ali i izradu raznih slatkih dekoracija i figurica. Ukoliko do sada niste uspjeli skupiti hrabrost za dekoraciju torti fondan masom pročitajte ovaj članak i pronađite korisne savjete kako pripremiti fondan masu i kako njome obložiti tortu. Postoji više vrsta fondan mase, a ovdje možete pronaći recepte za dvije vrste bijelog fondana koji se kasnije može obojati prehrambenim bojama.

RECEPT ZA FONDAN MASU SA FRUKTOZOM I GLUKOZOM

  • 8 žlica grožđanog šećera
  • 1 žlica vode za topljenje grožđanog šećera
  • 15 ml jestivog glicerina
  • 15 g želatine u prahu
  • 60 ml hladne vode za želatinu
  • 800-1000 g šećera u prahu
  •  

PRIPREMA

Želatinu prelijte sa 60 ml hladne vode, promiješajte i ostavite 10 minuta da nabubri. Grožđani šećer i 1 žlicu vode stavite u manju posudu i zagrijavajte na laganoj vatri dok ne dobijete gusti sirup. Budite oprezni i pazite da se šećer ne karamelizira.

Kuhani sirup maknite s vatre pa mu dodajte glicerin i dobro izmiješajte. Dok je sirup još vruć dodajte nabubrenu želatinu i ponovo miješate dok se želatina ne otopi. U duboku zdjelu stavite 500 g šećera u prahu, napravite malu udubinu pa ulijte priremljeni sirup.

Smjesu najprije miješajte kuhačom, a zatim nastavite mijesiti rukama uz postupno dodavanje ostatka šećera. Neki put biti će potrebno više, a neki puta mane šećera. Sami će te vidjeti kada ga više nije potrebno dodavati. Smjesa koju dobijete mora biti nalik plastelinu. Ne smije biti gnjecava i ljepljiva jer ju nećete moći pravilno razvaljati i oblikovati.

kako napraviti ticino fondan smjesu za tortu u boji recept

RECEPT ZA MARSHMALLOW FONDAN MASU

  • 450 g bijelih marshmallow bombona
  • 2 žlice vode
  • 800-1000 g šećera u prahu
  •  

PRIPREMA

Marshmallow bombone zajedno sa vodom i aromom vanilije stavite u veći lonac. Uz stalno miješanje zagrijavajte ih na laganoj vatri dok se ne otope. Marshmallow se brzo topi tako da će vam biti potrebno nekoliko minuta dok ne dobijete gustu, šećernu masu.

Otopljene marshmallow bombone premjestite u duboku zdjelu i dodajte 500 g šećera u prahu. Smjesu miješajte kuhačom jer je jako vruća. Kada se smjesa malo ohladi premjestite ju na glatku površinu na koju ste istresli ostatak šećer u prahu, a zatim nastavite mijesiti rukama. Smjesu mijesite sve dok ne dobijete glatku i čvrstu masu.

Gotovu fondan smjesu premažite biljnom masti i zamotajte u prozinu foliju kako se u dodiru sa zrakom nebi sušila. Nakon dva sata vaša smjesa spremna je za upotrebu.

kako napraviti ticino fondan smjesu za tortu u boji recept

KORISNI SAVJETI ZA RAD S FONDAN MASOM

    • Za izradu fondan mase uvijek koristite fino mljeveni šećer u prahu u kojem se pod prstima ne osjete kristalići.
    • Pri radu sa fondanom, da se smjesa ne bi lijepila za ruke, namažite ih ulje ili biljnom masti. Pripazite da ne pretjerate s masnoćom kako smjesa ne bi promijenila čvrstoću i sastav.
    • Fondan smjesu u hladnjaku možete čuvati nekoliko tjedana, a možete ga i zamrznuti (do 6 mjeseci). Važno je da smjesu omotate prozirnom folijom i spremite u posudu s poklopcem kako ne bi bila u dodiru sa zrakom. Kada vam smjesa zatreba, izvadite ju iz hladnjaka, odrežite koliko vam je potrebno i zagrijavajte malo u mikrovalnoj pećnici da malo omekša kako bi se mogla mijesiti.
    • Za bolji okus, prilikom izrade smjese možete dodati 1 žlilicu arome po želji: vanilije, badema, banane, naranče, limuna, maline…
    •  

    Priprema za prekrivanje torte fondan masom

    Imajte na umu da fondan masa nije pogodna za prekrivanje laganih kremastih torti ili torti na bazi tučenog slatkog vrhnja jer će torte pod težinom ove smjese potonuti. Dakle, ukoliko namjeravate tortu obložiti fondan masom važno je da pripremite neku čvršću tortu s kuhanim kremama, ili kremama na bazi maslaca.

    Prije nego na tortu stavite fondan masu premažite tortu tankim slojem kreme s maslacem/margarinom. Krema od maslaca pomaže da se fondan masa bolje zalijepi za tortu, a ima i ulogu “jastuka” tako da bi fondan bio gladak.

    Višak kreme od maslaca možete spremiti u zdjelicu s poklopcem i čuvati ga u hladnjaku do dva tjedna. Kremu od malaca možete i obojati, staviti u slastičasrku vrećicu sa željenim nastavkom za ukrašavanje i iskoristiti za dekoraciju torte.

    KREMA OD MASLACA – Buttercream

    • 250 g maslaca ili margarina sobne temperature
    • 500 g šećera u prahu
    • 2 žlice mlijeka

    Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom u prahu pa dodajte mlijeko. Za bolji okus u kremu možete dodati malo arome vanilije, a kako bi neutralizirali slatkoću dodajte prstohvat soli.

    Vrh i stranice ohlađene torte premažite u tankom sloju kremom od maslaca. Lijepo ju zagladite tako da sve izbočine i neravnine smanjite na mininum pa tortu spremite na dva sata u hladnjak, da se krema dobro ohladi i stisne. S obzirom na to da krema od maslaca nije pretjerano ukusna, nanesite je u što je moguće tanjem sloju tako da ne utječe previše na okus torte.

    kako napraviti ticino fondan smjesu za tortu u boji recept
    Prekrivanje torte fondan masom

    Kako bi obložili tortu fondan masu tanko razvaljate tako da bude dvostruko veća od torte. Pažljivo prenesite fondan masu na tortu, ne pritiskujući već lagano trljajući da prione uz tortu i da istisnete zrak. Ako se eventualno stvore mjehurići probušite ih iglom pa opet zagladite. Nožem ili kotačićem za pizzu odrežite višak mase.

    Od fondan mase možete izrađivati razne fogurice i ukrase. Za pričvrščivanje figurica i ukrasa u čašu ulijte malo vode, dodajte 1 žlicu šećera u prahu i malo promiješajte dok se ne otopi. U pomoć kista navlažite donju stranu ukrasa i zalijepite ih na tortu obloženu fondan masom. Veće i nestabilnije figurice možete dodatno učvrstiti čačkalicom.

    Bojanje fondan mase

      • Bojati možete samo bijelu fondan masu. Čokoladnu fondan masu nije moguće obojati, eventualno možete dodati malo crne, odnosno smeđe boje kako bi dobili tamniju nijasnu čoklade.
      • Za bojanje fondan mase najbolje je koristiti boje u gelu. Boju doodajte malo po malo (kap po kap) dok ne dobijete željeni intenzitet boje.
      • Ukoliko koristite tekuće boje morati će te dodati još malo šećera u prahu jer od tih boja fondan postaje malo ljepljiv. Tekućim bojama ne možete dobiti intezivne boje, već samo pastelne nijanse.
      • Za bojanje fondan mase možete koristiti i boje u prahu, ali računajte s tim da će te morati dodati puno praha da bi dobili tamniju nijansu boje. Prije korištenja boju rastopite je s nekoliko kapi vode ili alkohola.

     

    Fotografije: slatkisvijet/ wikihow.com

Što je fondan masa i kako se pravi?

Pretraga po oznakama:

You are not authorised to post comments.

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!