Kako pravilno pripremiti i koristiti želatinu?

SAČUVAJ!
LIKE!
Kako pravilno pripremiti i koristiti želatinu?

Ukoliko vam želatina zadaje probleme u pripremi slastica, onda svakako pročitajte korisne savjete za pravilnu pripremu i korištenje želatine!

Kao navodi gourmandise.hr, želatina je hidrokoloid dobiven od životinjskog kolagena. Kolagen je jednostavna trostruka zavojnica želatine, nakon grijanja i namakanja kolagen se razdvaja na 3 odvojene niti želatine. Najčešće se dobiva od kože svinje, koja je bogata kolagenom.

Želatina služi za učvrščivanje krema u tortama i kolačima te slatkih i slanih želatinastih jela. Uz pomoć želatine možete dobiti lijepe i dekorativne torte i kolače ako preko površine kolača izlijete otopljenu želatinu pomiješanu zajedno s nekim voćem i malo tekućine, slično kao što se radi s preljevima za tortu.

Stajanjem u vodi želatina nabubri, a zagrijavanjem se otapa. Želatinu uvijek treba pažljivo i kontorilirano zagrijavati na laganoj vatri, jer ako dođe do vrenja želatina gubi svoju sposobnost želiranja. Najsigurnije je da želatinu otapate na pari. U nastavku pogledajte kratki video u kojem je prikazano kako pravilno otopiti želatinu.

 

U trgovinama možemo pronaći želatinu u listićima i mljevenu (u prahu). Mljevena želatina može se  kupiti i u većem pakiranju, ali najčešće ju nalazimo u manjim paketićima od 10 g. Jedan paketić mljevene želatine dovoljan je za 500 ml tekućine, a odgovara količini od 6 listića želatine u listićima.

PRIPREMA MLJEVENE ŽELATINE

Mljevenu želatinu pomiješajte s 5-6 žlica hladne vode ili neke druge tekućine i ostavite da nabubri. Nabubrenu želatinu zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi. Malo ju ohladite, a zatim pomiješajte s kremom.

Ukoliko želatinu planirate koristiti u vrućim kremama i preljevima, onda je dovoljno ostaviti ju da nabubri i ubaciti u vruću masu te miješati dok se želatina u kremi (preljevu) potpuno ne otopi.

PRIPREMA ŽELATINE U LISTIĆIMA

Želatina u listićima praktična je za korištenje jer se jednostavno proporcionira pa tako količinu želatine bez problema možete prilagoditi potrebama recepta. Listiće želatine ostavite u zdjelici hladne vode da omekšaju, zatim ih lagano se iscijedite i umiješajte u toplu kremu. U slučaju da želatinu u listićima koristite s hladnim kremama, prije korištenja svakako ju otopite.

Naslovna fotografija: youtubescreenshot.com

Pretraga po oznakama:

You are not authorised to post comments.

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!