Mi znamo kako pripremiti savršeni karamel umak!

SAČUVAJ!
LIKE!
Mi znamo kako pripremiti savršeni karamel umak!
Malo smo zavirli smo kod Tihane na njezin blog Just Cake the Cupcake i otkrili recept za savršeni karamel umak koji jednostavno mora uspjeti!

Ovdje prestaje vaša potraga za savršenim karamel umakom. Kad jednom isprobate ovaj umak uvijek će te ga pripremati baš po ovom receptu. Bilo da ga koristite toplog kao preljev za sladoled ili hladnog u kremama za kolače, ovaj umak neće vas iznevjeriti.

Tihana s bloga Just Cake the Cupcake ima samo provjerene recepte, pa vjerujemo da je i ovaj vrhunski!

Sastojci za savršeni karamel umak

  • 200 g šećera
  • 120 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 120 ml slatkog vrhnja (30 % mm)
  • prstohvat soli

U posudu za kuhanje stavite šećer i vodu pa promiješajte. Pustite na laganoj vatri da se šećer otopi i da tekućina postane prozirna. Do tog trena možete miješati. Kada tekućina postane prozirna i šećer se rastopi odmah prestanite s miješanjem, ali umak nikako nemojte ostaviti bez nadzora!

Umak pustite na laganoj vatri da vrije dok ne postane boje jantara. Ima li vaš karamel umak pravilnu boju, provjerite u ovom videu koji će vam pomoći u pripremi karamel umaka. Tihana je u pripremi karamel umaka pomno pratila upute poznatog One Pot Chef blogera, pa isto preporučamo i vama.

savrseni karamel umak recept

Kada umak dobije boju jantara maknite ga s vatre. Maslac nasjeckajte na kockice pa dodajte jednu po jednu kockicu i lagano miješajte umak. Nakon maslaca dodajte slatko vrhnje i nastavite lagano miješati. U ovom trenutku karamel umak možete malo „začiniti“ tako što će te mu dodati prstohvat morske soli i malo arome vanilije.

Kada se svi sastojci povežu, ostavite umak da se malo ohladi.

Karamel umak možete koristiti odmah kao preljev ili spremiti u staklenu posudu pa kada se u potpunosti ohladi poklopiti i spremiti u hladnjak. Hlađenjem bi karamel umak mogao postati gust, tako da će te ga prije upotrebe trebati malo zagrijati ukoliko vam je potreban u tekućem stanju.

Karamel umak u hladnjaku možete čuvati do dva tjedna.

savrseni karamel umak recept

I za kraj, pročitajte nekoliko korisnih savjeta koji će vam dobro doći u pripremi karamel umaka!

U pripremi karamel umaka uvijek koristite samo kvalitetne namirnice. Dakle, margarin i razna slatka vrhnja biljnog podrijetla ne dolaze u obzir! Ako hoćete da vam karamel umak uspije nabavite maslac i slatko vrhnje s minimalno 30 % mliječne masnoće.

Nemojte prepržiti šećer jer će onda biti gorak. Za pripremu karamel umaka uvijek koristite neku širu posudu/lonac tako da se šećer može ravnomjerno topiti. Osm toga, što je površina posude veća to će sloj šećera biti tanji pa će se lakše otopiti.

Osim što je bitno da lonac bude malo širi, jednako je važna i njegova kvaliteta. Koristite lonce/posude debljeg dna koji ravnomjerno održavaju temperaturu, što je jedan od bitnih faktora uspjeha ili neuspjeha vašeg karamel umaka.

Ako vam karamel umak zagori, nažalost nema povratka. Zato pogled uvijek držite na posudi u kojoj se karamel umak kuha. Dovoljan je samo trenutak da vam šećer zagori, a nakon toga vam jedino preostaje da ga bacite i krenete ispočetka.

Ukoliko vam priprema karamel umaka ne uspije od prve, ne očajavajte. Niste jedini. Pokušavajte i dalje, slijedite upute, budite uporni i uspjeh vam je zagarantiran!

Fotografije: Tihana Koprek, You Tube screenshot

Mi znamo kako pripremiti savršeni karamel umak!

SLATKI SVIJET WEBSHOP

Pretraga po oznakama:

You are not authorised to post comments.

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Copyright 2019 | Sva prava pridržana | izrada web stranica Pintardesign.hr
Sponsored by posluh logo white footer
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!