Čuvanje i zamrzavanje kolača

SAČUVAJ!
LIKE!
cuvanje i zamrzavanje kolaca

Ne bacajte višak kolača! Znate li da se torte i kremasti kolači u zamrzivaču mogu čuvati mjesec dana, a suhi kolačići čak 6 mjeseci?

Koju god vrstu kolača spremate u zamrzivač, bilo bi dobro da budu dobro upakirani i odvojeni od ostatka hrane, osobito one intenzivnog mirisa. Ukoliko kolači stoje pokraj zamrznutog voća ili povrća ništa im neće biti, no torta s mirisom kobasice i nije baš neka fora, zar ne?

Kako bi vaši kolači čim dulje ostali ukusni i svježi u nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta za njihovu pravilnu pohranu i čuvanje!

SUHI KOLAČIĆI I ČAJNA PECIVA

Suhi i sitni kolačići koje obično pečemo za blagdane ne podnose vlagu jer od nje omekšaju i gube svoju prhkost i hrskavost. Iz tog razloga, suhe kolačiće nikada ne biste trebali čuvati zajedno s kremastim kolačima niti ih stavljati u hladnjak jer će upiti vlagu iz okoline.

Suhe kolačiće najbolje je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, ali važno je da ih u posudu spremite tek kada se u potpunosti ohlade.

Višak suhih kolačića nakon blagdana ili neke veće obiteljske proslave možete pohraniti u zamrzivač i čuvati do 6 mjeseci. Kolačiće jednostavno spremite u vrećicu ili hermetički zatvorenu posudu i pohranite u zamrzivač. Prije slijedeće konzumacije kolačiće izvadite iz vrećice i ostavite barem sat vremena na sobnoj temperaturi da se odlede.

zamrzavanje cuvanje kolaca torti


BISKVITNI KOLAČI I TORTE

Kuglofe, muffine, čupavce i ostale biskvitne kolače također možete spremiti u zamrzivač i čuvati 2-3 mjeseca. Samo ih dobro umotajte u prijanjajuću ili aluminjsku foliju te spremite u vrećicu ili prigodnu kutiju s poklopcem.

Na isti način možete pripremiti i sačuvati biskvit za tortu što je osobito korisno ako planirate neku veću proslavu. Tako biskvit možete pripremiti i nekoliko tjedana ranije, ohladiti ga i prerezati na dijelove, omotati prijanjajućom folijom i spremiti u zamrzivač. Kada ga budete trebali, biskvit jednostavno odledite na sobnoj temperaturi i dalje koristite kao svježi.

KREMASTI KOLAČI I TORTE

Kremaste kolače najbolje je čuvati u hladnjaku, u hermetički zatvorenoj posudi. Osim što će ostati svježi, na taj način biti će zaštićeni od upijanja mirisa ostalih namirnica iz hladnjaka.

Kolači i torte čija je krema pirpremljena od jaja ili je na bazi slatkog vrhnja, svježeg ili krem sira maslaca ili margarina svakako se trebaju čuvati u hladnjaku. Ostale kolače s manjim udjelom kreme kao što su Medena pita, Medeno srce, Pita od sira… možete čuvati nekoliko dana u smočnici, pod uvjetom da je temperatura u prostoriji nešto niža od sobne temperature.

Kolače s kremom preporuča se čuvati u hladnjaku do 3 dana. Bilo bi najbolje kada bi se u tom roku i pojeli, no ako vam ipak ostane veća količina kremastih kolača možete ih i spremiti u zamrzivač jer šteta je da završe u smeću!

Ako u zamrzivač spremate kolač ili tortu koja je prelivena glazurom ili premazana šlagom, prvo ju zamrznite na podlozi za torte, a zatim ju premjestite u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje te omotajte prijanjajućom ili aluminijskom folijom. Zamrznute kremaste torte i kolače potrošite unutar 30 dana.

Fotografije: Pixabay

Pretraga po oznakama:

You are not authorised to post comments.

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!