Stollen: Povijest slatkog kruha s kandiranim voćem

SAČUVAJ!
LIKE!
Stollen: Povijest slatkog kruha s kandiranim voćem
Do 20. stoljeća Stollen je bio obično tijesto bez ikakvih dodataka poput maslaca, mlijeka, suhog voća, badema, pistacija i raznih mirodija.
Stollen, odnosno Slatki božićni kruh tradicionalna je njemačka poslastica koja se u blagdansko vrijeme rado priprema i u našim krajevima. Osim pod nazivom Stollen, ovaj slatki kruh poznat je i pod nazivima Christstollen ili Dresden Stollen.
 
Stollen se uobičajeno priprema od dizanog tijesta uz dodatak suhog voća, orašastih plodova i marcipana te aroma poput cimeta i kardamoma, ali svatko naravno ima svoj najdraži recept za ovu blagdansku deliciju! Svojim oblikom podsjeća na bebu Isusa zamotanog u pelenu, kako bi nas dodatno podsjetio na smisao Božića, odnosno Isusovo rođenje.
 
Ovdje pogledajte naš recept za Christollen!

 

stollen slatki bozicni kruh recept povijest

 
Prvi pisani trag o Christollenu nalazi se u dokumentima iz 15. stoljeća. U to vrijeme Christollen bio je jednostavan kolač koji se pripremao isključivo u predbožićno vrijeme, a nazivao se još i Striezel ili Strutzel. Tek u prošlom stoljeću Christollen postao je ovako svečan i bogat kakvog ga danas poznajemo, a to je mirisan kolač prepun suhog i kandiranog voća te naravno bogato posipan šećerom u prahu.
 
Naime, crkveni glavari iz 15. stoljeća u pripremi Stollena nisu dozvoljavali nikakve druge sastojke osim vode, kvasca i brašna. Dakle, tada ovaj kruh njie bio niti sjena kolača kakvoga danas poznajemo. Bilo je to tek obično tijesto bez ikakvih dodataka poput maslaca, mlijeka, suhog i kandiranog voća, badema, pistacija i raznih mirodija.
 
stollen slatki bozicni kruh recept povijest
 
U 17. stoljeću ipak je došlo do malih, ali vrlo značajnih promjena za daljnju povijest ovog kolača. 1650. godine princ Ernst von Sachsen prema zahtjevu pekara iz Dresdena posalo je papi Urbanu VIII molbu da se za pripremu Stollena odobri korištenje maslaca, barem u adventsko vrijeme. Molba je uslišana čime je Dresden započeo tradiciju pečenja Stollena koja se nastavlja do danas.
 
U Dresdenu se svake godine u adventsko vrijeme održava Stollenfest na kojemu svi posjetitelji imaju priliku kušati gigantsku verziju originalnog Dresdenskog kruha. Stollenfest održava se već više od 20 godina, a najveći do sada priprmeljeni Stollen iz 2013. godine težio je čak 4.246 kila!
 
 
Fotografije: Facebook/Dresdner Christstollen i Pixabay

Pretraga po oznakama:

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!