Recepti iz bakine bilježnice!

SAČUVAJ!
LIKE!
Recepti iz bakine bilježnice!
Prisjetimo se zajedno slastica koje su nama radile naše mame, a njima njihove mame i oživimo zajedno miris bakine u kuhinje u svom domu!

Miris i okus bakine kuhinje ne može se objasniti, ali svi znate točno o čemu se radi. Vjerujemo da i sama pomisao na bakinu kuhinju u svima nama budi lijepe uspomene i sjećanja na djetinjstvo.

Ponekad je teško ispeći kolač jednako dobro kao baka, ali uz recepte sve je lakše. Ukoliko ste ljubitelj tradicionalnih kolača zasigurno će vam se svidjeti recepti koje smo izdvojili za vas! Ovo je samo dio slastica iz bakine bilježnice, a za više tradicionalnih recepata svakako pregledajte kategoriju Bakina kuhinja!

OREHNJAČA I MAKOVNJAČA

tradicionalna orehnjaca makovnjaca dizanica recept


Orehnjača
je tradicionali hrvatski kolač od dizanog tijesta s finim nadjevom od oraha. Makovnjača se priprema na isti način, samo se umjesto orasima nadjeva makom što nam otkriva i sam naziv kolača. Oba kolača mogu se praviti zasebno, no češće se prave na način da se jedna polovica razvaljanog tijesta premaže nadjevom od maka, a druga polovica nadjevom od oraha. Tako se istovremeno peku obje dizanice – Orehnjača i Makovnjača.

OKRUGLICE SA ŠLJIVAMA

okruglice knedle sa sljivama krumpirovo tijesto recept


Knedle od krumpirovog tijesta tradicionalno se pune šljivama, a ponekad i marelicama. Zbog svoje zasitnosti, knedle sa šljivama češće se poslužuju kao ručak nego li kao desert. Knedle sa šljivama tradiconalno se uvaljaju ili posipaju prženim krušnim mrvicama, a ponegdje se serviraju i uz kiselo vrhnje.

MAŠINSKI KEKSI

recepti iz bakine biljeznice kolaci


Mašinski keksi
svakako su jedni od kolačića koji nas u trenu vraćaju u bezbrižne dane djetinjstva. Mašinski keksi tradicionalno se pripremaju na flajš mašini na koju se dodaju posebni nastavci za oblikovanje keksa. Čak i ako nemate flajš mašinu, jednako ukusne i kvalitetne kekse možete napraviti tako da tijesto razvaljate na 0,5 cm debljine pa kalupima izrezujete željene oblike.

MRAMORNI VIJENAC

mramorni vijenac kuglof


Mramorni vijenac
jedan je od najomiljenijih lijevanih kolača. Šare prema kojima je ovaj kolač i dobio svoje ime nastaju tako da se polovica pripremljene smjese pomiješa s kakaom u prahu, a zatim se naizmjenično sa svijetlom smjesom ulijeva u kalup za kuglof. Recepti za Mramorne vijence uglavnom su slični, a svaka domaćica ima svoju tajnu kojom ga začini – bilo rumom, grožđicama ili limunovom koricom.

U nastavku pročitajte i starinske izraze koje su koristile naše bake, a na koje možda naiđete prelistavajući neku od starih kuharica.

CUKAR, CUKOR = ŠEĆER

CVEBA = GROŽĐICA

GATRE = REŠETKE

KOSTAJNI = KESTENI

LORADE = ROLADE

MAŠĆA = MAST

MANDALICE = MARELICE

MODLI = KALUPI ZA KOLAČIĆE, UGLAVNOM LIMENI

METNI = STAVI

OLIČITI GLAZUROM = PRELITI GLAZUROM

OKRAJAK = RUB

PAČETVORINA = PRVOKUTNIK

PADELJA = METALNA POSUDA, PLITKA I DUGULJASTA OBLIKA U KOJOJ SE PEČE; TEPSIJA

PERGAMENT = TANKI LIST PAPIRA

PRISTAVI = STAVI KUHATI ILI PEĆI

PREKRUPA = KRUPNO SAMLJEVENO BRAŠNO; KRUPICA

RADL, ZUBČALO = KOTAČIĆ ZA REZANJE TIJESTA

SEMLPRESLE = KRUŠNE MRVICE

ŠENIŠNE = PŠENIČNE

ŠKRIŠKE = KRIŠKE

ŠPINDLAJ = PJENUŠAVO MIJEŠAJ

TRAJBATI = TUĆI (SNIJEG), MIKSATI

TUČENI NPR. CIMET ILI KLINČIĆ = MLJEVENI CIMET ILI KLINČIĆ

VALER = VALJAK ZA TIJESTO

VILUŠKA = VILICA

ZAZLATI = DOK NE POSTANE ZLATNO ŽUTO

ZEFLA, ŠEFLA = ŠEFLJA

Pretraga po oznakama:

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!