10 recepata s Nutellom koje morate probati!

SAČUVAJ!
LIKE!
10 recepata s Nutellom koje morate probati!
Uz kratku povijest i nekoliko zanimljivosti o Nutelli, provjerite i recepte za 10 slatkih deserata s ovim popularnim namazom!

Znate li kako je nastala Nutella?!

 
Ovaj popularni namaz od lješnjaka izum je talijanskog poduzetnika imena Pietro Ferrero. S obzirom na to da je II. svjetski rat prouzročio nestašicu čokolade ovaj gospodin pronašao je jeftiniju alternativu te je stvorio slatki namaz od lješnjaka, šećera i male količine sirovog kakaa. Tako je 40-tih godina prošlog stoljeća nastala preteča Nutelle, danas svjetski popularanog namaza od lješnjaka i kakaa.

Nutella se prvotno prodavala u čvrstom obliku, odnosno rezala se na komade i tako posluživala na kruhu. Kroz godine, čvrsta čokoladna smjesa koja se zvala Giandujot pretvorena je u novi proizvod koji se mogao lako mazati na kruh po imenu SuperCrema.

nutella recepti za kolace torte

Pietro Ferrerov sin Michele iskoristio je svoju genijalnost i metodom pokušaja i pogreške poboljšao recept i proizveo prvu staklenku novog namaza od lješnjaka i kakaa, ali mu još nije dao ime. Rezultat daljnjeg kreativnog razmišljanja bilo je savršeno ime za najslavniji namaz na svijetu: Nutella!

Postoji li razlika između Nutelle proizvedene u Njemačkoj, Italiji ili Poljskoj? Postoji! Ovisno o zemlji u kojoj se Nutella proizvodi, njen okus se razlikuje. Kušaći “na slijepo” testirali su Nutelle proizvedene u tri različite zemlje. Prije početka testiranja bili su uvjereni kako će okus svih Nutella biti jednak, ipak ona s talijanskog tržišta najbolje je prošla! Detaljinje o ovom istraživanju možete pročitati ovdje!

nutella recepti za kolace torte

U nastavku pročitajte još nekoliko zanimljivosti o Nutelli!

     

  • Svake 2,5 sekunde negdje u svijetu proda se jedna staklenka Nutelle. Za usporedbu, svakih 8 sekundi rodi se nova beba.
  • Količina Nutelle koja se godišnje proda dovoljna je da se njome premaže 1.000 nogometnih igrališta!
  • S količinom Nutelle proizvedene u godinu dana mogao bi se napraviti krug oko Zemlje 1,8 puta!
  • Staklenke Nutelle proizvedene u godinu dana mogle bi se poredati duž obala Dunava 26 puta, a Dunav teče kroz čak deset država.
  • Riječ Nutella dolazi od kombinacije engleske riječi ‘nut’ (lješnjak) i latinskog sufiksa za slatko – ‘ella’.
  • Nutella naravno ima i svoj dan! Tako je svake godine 5. veljače rezerviran za uživanje u Nutella namazu, te za pripremu i dijeljenje ukusnih recepata s nutellom.

 

Od Nutelle se rade odlični deserti!

 
Iako vam za uživanje u Nutelli nije potrebno ništa više osim žlice i malo kruha, ovaj slatki namaz može se iskoristiti za pripremu jednostavnih i ukusnih deserta! Ukoliko vam nije žao potrošiti teglicu ili nešto manje Nutelle za pripremu torte ili kolača, svakako isprobajte jedan od predloženih recepata!

Fotografije: nutella.com/pixabay.com

10 recepata s Nutellom koje morate probati!

Pretraga po oznakama:

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!