20 korisnih savjeta i trikova za pečenje torti i kolača!

SAČUVAJ!
LIKE!
20 korisnih savjeta i trikova za pecenje torti i kolaca!

Ukoliko vam se ikada dogodilo da vam neki kolač nije uspio svakako pročitajte 20 korisnih savjeta koji će vam olakšati pečenje torti i kolača!

1. NEMOJTE BITI BRZOPLETI
Prije nego što započnete s pečenjem kolača pažljivo pročitajte recept barem dva puta kako bi bili sigurni da imate sve potrebne sastojke i da se upoznate sa svima koracima pripreme. Ako se žurite lako možete preskočiti neke sitnice koja su možda bitne za uspjeh vašeg kolača!

2. PRIPREMITE NA VRIJEME SVE NAMIRNICE
Namirnice koje stoje u hladnjaku (jaja, mlijeko, maslac…) izvadite van i ostavite na sobnoj temperaturi barem sat vremena prije nego što planirate peći kolač. Ako ste u žurbi jaja možete zagrijati tako da ih stavite u zdjelicu s mlakom vodom, mlijeko možete zagrijati na laganoj vatri da postigne sobnu temperaturu, a maslac možete narezati na male komadiće i ostaviti na tanjuru da brže omekša

3. PAŽLJIVO IZVAŽITE SVE SASTOJKE
Mjerenje namirnica vrlo je važan korak u pripremi kolača. Kod pripreme slanih jela hranu uvijek možete popraviti, ali kad jednom stavite biskvit u pećnicu to je to, više nema popravljanja i dodavanja sastojaka. Zato, ukoliko se često bacate u slastičarske avanture svakako nabavite kvalitetnu vagu i prije izrade kolača pažljivo izmjerite sve namirnice.

4. PRIPAZITE NA ROK TRAJANJA PROIZVODA
Pazite na rok trajanja proizvoda i budite sigurni da su namirnice koje koristite svježe. Primjerice, ukoliko koristite prašak za pecivo kojem je prošao rok upotrebe nemojte očekivati da će te dobiti lijepi biskvit kakvog ste zamišljali kada ste tijesto stavili u pećnicu.

5. PRIPREMITE NA VRIJEME KALUP ZA PEČENJE
Kalup za pečenje pripremite prije nego što započnete s miksanjem sastojaka. Dno kalupa, a po potrebi i stranice obložite papirom za pečenje. Kako bi papir prionuo uz stranice, lagano ih premažite margarinom. Ukoliko nemate papir za pečenje onda kalup svakako namastite margarinom i posipajte s malo brašna. Izbjegavajte mašćenje kalupa uljem jer će se ono ocijediti na dno.

6. VOĆE I ORAŠASTE POLODOVE PRIPREMITE PREMA UPUTAMA U RECEPTU
Ukoliko u koristite suho voće ili orašaste plodove pripremite ih na vrijeme. Sameljite ih ili nascjekate, a orašaste plodove po potrebi tostirajte, ovisno kako je navedeno u receptu. Prije nego ih umiješajte u smjesu za kolač pomiješajte ih s jednom žlicom brašna – to će spriječiti da voće i orašasti polodovi potonu na dno kolača.

7. NEMOJTE OTVARATI VRATA PEĆNICE
Suzdržite svoju znatiželju i izbjegavate otvaranje vrata tokom pečenja kolača kako biskvit nebi splasnuo.

8. PRHKO TIJESTO PRIPREMITE DAN RANIJE
Ako pripremate kolače od prhkog tijesta posao si možete olakšati tako što će te tijesto pripremiti dan ranije. Prhko tijesto u svakom slučaju mora određeno vrijeme mirovati u hladnjaku pa nije problem niti ako ga napravite i 2-3 dana ranije.

9. KORISTITE SOL
Sol poboljšava okus i pojačava slatokoću vašeg deserta! Ukoliko primjerice radite čokoladnu tortu ili kolač poželjno je dodati malo soli! Sol će intenzivirati okus čokolade pa će vaša torta biti slasnija! Više o tome zašto se sol koristi u pripremi slastica pročitajte ovdje!

10. PROVJERITE SVJEŽINU JAJA
Ako niste sigurni jesu li jaja svježa napravite jednostavan test! Jaja stavite u zdjelu s vodom – ako jaja potonu znači da su svježa.

11. PAZITE DA VAM KOLAČ NE ZAGORI
Imajte na umu da je vrijeme pečenja kolača u receptima samo orijentacijsko. Budući da štednjaci imaju različite sustave grijanja isti kolač se u različitim pećnicama može peći kraće ili duže od vremena koje je navedeno u receptu!

12. UVIJEK RADITE TEST ČAČKALICOM
Otprilike 10 minuta prije nego je isteklo vrijeme koje je navedeno za pečenje kolača čačkalicu zabodite u tijesto – ukoliko na čačkalici ostanu suhe mrvice vaš kolač je pečen.

13. PEČENI KOLAČ PAŽLJIVO IZVADITE IZ KALUPA
Prije vađenja kolača iz kalupa ostavite ga da malo odstoji u kalupu i ohladi se. Kolač će se hlađenjem malo skupiti. Tako će između kalupa i kolača ostati mali međuprostor i kolač će se lakše odvojiti od kalupa.

14. OSTAVITE BISKVITU DOVOLJNO VREMENA DA SE OHLADI
Prije rezanja biskvita i nanošenja kreme ili glazure ostavite biskvit da se ohladi na sobnoj temperaturi.

15. PAMETNO KORISTITE MATERIJALE I SASTOJKE
Primjerice, ukoliko pečete suhe kolačiće na masnom papiru, papir nemojte baciti. Spremite ga i iskoristite prilikom slijedećeg pečenja kolača. Samo ga okrenite naopako tako da imate čistu stranu papira. Ukoliko ste limunu iscjedili sok, a korica vam ne treba – nemojte ju baciti! Spremite ju u zamrzivač i naribajte kada vam zatreba.

16. PRIPAZITE NA KOJOJ RAZINI PEČETE KOLAČ
Ukoliko u receptu nije drugačije navedeno, kolače pecite na srednjoj prečki.

17. ZAGRIJTE PEĆNICU NA VRIJEME
Kada započnete s pripremom sastojaka za kolač, upalite odmah i pećnicu! Kolač nikad nemojte staviti u hladnu pećnicu nego ju uvijek dobro zagrijte na temperaturu navedenu u receptu!

18. BIRAJTE KVALITETNE SASTOJKE
Ukoliko ste u mogućnosti, umjesto margarina u pripremi slastica radije koristite maslac koji kolačima daje finiji okus i bolju teksturu. Također, radije koristite kvalitetna vrhnja za šlag s mliječnom masti umjesto jeftinijih, zamjenskih verzija s biljnom masnoćom.

19. NEMOJTE DOPUSTITI DA SUHI BISKVIT POKVARI VAŠU TORTU ILI KOLAČ
Torte i kolači bit će sočniji i aromatičniji ako biskvit prije nanošenja kreme namočite voćnom rakijom, likerom ili rumom.

20. PAŽLJIVO POSTUPAJTE S BJELANJCIMA
Ukoliko radite kore od bjelanjaka šećer ili orašaste plodove nemojte nikada stavljati odjednom na snijeg jer bi težina tih sastojaka mogla snijeg od bjelanjaka ponovo učiniti tekućim.

Pretraga po oznakama:

You are not authorised to post comments.

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!