Glatko ili oštro brašno?

SAČUVAJ!
LIKE!
Glatko ili oštro brašno?

Znate li kada trebate koristiti glatko, a kada oštro brašno u pripremi vaših slastica? Slatki svijet donosi vam odgovore!

Vjerojatno ste i vi poneki put u dilemi koje brašno upotrijebiti – oštro ili glatko. Ukoliko u receptu nije navedeno, najbolje je koristiti pola glatko, a pola oštro brašno, tako sigurno neće pogriješiti.

Glatko, kao i oštro pšenično bijelo brašno dobiva se finim mljevenjem pšenice, a naoko sitna razlika u krupnoći čestica između glatkog i oštrog brašna daje veliku razliku u konačnom proizvodu stoga je za uspjeh u pečenju važno znati koje brašno upotrijebiti.

Postoje neka uvriježena pravila kada se koje brašno koristi pa da ih ukratko navedemo. Glatko brašno koristi se za pripremu raznih vrsta kruha i peciva, kolača od dizanog tijesta i savijača od vučenog tijesta, dok se oštro brašno koristi za prhke kolače, biskvitna i kuhana tijesta.

glatko ili ostro brasno za kolace palacinke


Poneki put u tijesta se dodajte i škrobno brašno (gustin) koji se stavlja ako želite dobiti izuzetno lagano tijesto. Škrobno brašno također doprinosi da biskvit tijekom pečenje ravnomjerno raste.

Iako je preporuka da se u biskvitnim tijestima koristi oštro brašno, ipak se u pripremu torti i kolača češće koristi glatko brašno. Isto vrijedi i za palačinke. Neki ih rade s glatkim, neki s oštrim brašnom, a neki pak s mješavinom tih dviju vrsta.

Vjerojatno je prava istina da nema najboljeg brašna, već da je potrebno poznavati vlastito kulinarsko umijeće i upotrijebiti ono što vama najviše odgovara. Ukoliko i dalje niste sigurni koje brašno upotrijebiti, najbolje riješenje je pomiješati glatko i oštro brašno u jednakom omjeru.

Pretraga po oznakama:

You are not authorised to post comments.

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!