Naučite kako pripremiti savršeni karamel umak!

SAČUVAJ!
LIKE!

Znam da priprema karamel umaka mnogima predstavlja noćnu moru. Iako postupak izgleda jednostavno, karamelizacija šećera često vas može prevariti i umjesto ukusnog karamel umaka dobijete samo zagoreni lonac sa šećerom. Znam to iz iskustva, jer i meni se to događalo...

Ako volite karamel umak nemojte odustajati, pokušajte ponovno! Samo budite strpljivi i pratite cijelo vrijeme proces karamelizacije šećera. Kad jednom uspijete uvijek ćete se vraćati domaćem karamel umaku! Karamel umak možete koristiti kao preljev za torte, kolače i sladoled, a možete ga i dodati kremama za kolače.

U nastavku pogledajte recept i savjete za pripremu karamel umaka!

Sastojci za karamel umak

  • 300 g šećera
  • 100 ml vode (opcionalno)
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 200 ml slatkog vrhnja (30 % mm) sobne temperature
  • prstohvat soli

karamel umak jednostavan recept 2

Priprema karamel umaka

U posudu za kuhanje stavite šećer i vodu pa promiješajte. Pustite na laganoj vatri da se šećer otopi i da tekućina postane prozirna. Do tog trena možete miješati. Kada tekućina postane prozirna i šećer se rastopi odmah prestanite s miješanjem, ali šećer nikako nemojte ostaviti bez nadzora!

Šećer pustite da se topi na laganoj vatri dok ne postigne smeđu boju jantara.

Kada karamel umak dobije boju jantara maknite ga s vatre. Maslac nasjeckajte na kockice pa dodajte jednu po jednu kockicu i lagano miješajte umak. Nakon maslaca dodajte slatko vrhnje i nastavite lagano miješati. U ovom trenutku karamel umak možete malo „začiniti“ tako što će te mu dodati prstohvat morske soli i malo arome vanilije.

Kada se svi sastojci povežu, ostavite umak da se malo ohladi.

Karamel umak možete koristiti odmah kao preljev ili spremiti u staklenu posudu pa kada se u potpunosti ohladi poklopiti i spremiti u hladnjak. Hlađenjem bi karamel umak mogao postati gust, tako da će te ga prije upotrebe trebati malo zagrijati ukoliko vam je potreban u tekućem stanju.

Karamel umak u hladnjaku možete čuvati do dva tjedna.

karamel umak jednostavan recept 3
I za kraj, pročitajte nekoliko korisnih savjeta koji će vam dobro doći u pripremi karamel umaka!

Pazite, karamel umak je jako vruć! Karamelizacija šećera odvija se pri temperaturi do 160°C do 170°C. Karamel umak uvijek pripremaju u dubokom loncu kako bi izbjegli opasnost od prskanja i opeklina.

U pripremi karamel umaka uvijek koristite samo kvalitetne namirnice. Dakle, margarin i razna slatka vrhnja biljnog podrijetla ne dolaze u obzir! Ako hoćete da vam karamel umak uspije nabavite maslac i slatko vrhnje s minimalno 30 % mliječne masnoće.

Nemojte prepržiti šećer jer će onda biti gorak. Za pripremu karamel umaka uvijek koristite neku širu posudu/lonac tako da se šećer može ravnomjerno topiti. Osm toga, što je površina posude veća to će sloj šećera biti tanji pa će se lakše otopiti.

Osim što je bitno da lonac bude malo širi, jednako je važna i njegova kvaliteta. Koristite lonce/posude debljeg dna koji ravnomjerno održavaju temperaturu, što je jedan od bitnih faktora uspjeha ili neuspjeha vašeg karamel umaka.

Ako želite dobiti rjeđi karamel umak (preljev) dodajte evću količinu slatkog vrhnja. Za gušći umak koji se koristi u kremama za kolače dodajte manje slatkog vrhnja.

Kada se vrhnje ulije u vreli šećer, zbog velike razlike u temperaturi počnu se stvarati grudice, ali daljnjim zagrijavanjem karamel umaka grudice će se ponovno otopiti.

Ako vam karamel umak zagori, nažalost nema povratka. Zato pogled uvijek držite na posudi u kojoj se karamel umak kuha. Dovoljan je samo trenutak da vam šećer zagori, a nakon toga vam jedino preostaje da ga bacite i krenete ispočetka.

Ukoliko vam priprema karamel umaka ne uspije od prve, ne očajavajte. Niste jedini. Pokušavajte i dalje, slijedite upute, budite uporni i uspjeh vam je zagarantiran!


Pretraga po oznakama:

You are not authorised to post comments.

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!