Osnovne kreme za torte i kolače

SAČUVAJ!
LIKE!
Osnovne kreme za torte i kolače

Ovdje pronađite recepte najčešće korištenih krema u slastičarstvu koje možete koristiti za punjenje i dekoraciju raznih vrsta torti i kolača.

Sasvim običan biskvit za torte ili kolače može se pretvoriti u vrlo ukusnu poslasticu ako ga obogatite odgovarajućom kremom.

U nastavku pronađite recepte najčešće korištenih krema koje možete koristiti za razne deserte. Imajte na umu da okus svake kreme možete dodatno obogatiti dodavanjem raznih aroma poput vanilije, kakaa u prahu, otopljene ili naribane čokolade, ruma ili konjaka, naribane limunove i narančine korice, prženih i mljevenih orašastih plodova ili pak svježeg voća.

 

SLASTIČARSKA KREMA

Slastičarska krema – Crème pâtissière, jedna je od osnovnih vrsta krema u slastičarstvu.

Slastičarsku kremu uvijek treba kuhati na laganoj vatri kako nebi imala grudice žutanjaka ili škrobnog brašna. Ukoliko se to ipak dogodi, problem možete riješiti tako da kuhanu još vruću kremu propasirate kroz gustu cjediljku.

SASTOJCI

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žutanjka
  • 1 mahuna vanilije ili 2 žlice arome vanilije
  • 150 g šećera
  • 50 g škrobnog brašna (gustina)

 
PRIPREMA

Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte gustin i dobro izmiješajte smjesu tako da nebude grudica. Mlijeko zajedno sa sjemenkama iz mahune vanilije zagrijte do vrenja. Ukoliko nemate mahunu vanilije upotrijebite aromu vanilije.

U pripremljenu smjesu od žutanjaka polako ulijevajte mlijeko i dobro sve izmiješajte. Smjesu vratite natrag u lonac u kojem se kuhalo mlijeko pa kuhajte na laganoj vatri još nekoliko minuta dok se krema ne zgusne. Ukoliko vam je potrebna čvršća krema, u kuhanu kremu umiješajte otopljenu želatinu.

 

BAVARSKA KREMA

Bavarska krema je dosta mekana pa nije pogodna za slojevite torte jer bi pod teškim biskvitima mogla iscuriti. Idealna je za punenje prhkih košarica i tartova, a može se nanijeti i preko nekog laganih bisvkita.

Bavarska krema poslužuje se i kao desert u čašama. U tom slučaju nije potrebno dodavati slatko vrhnje već se kuhana, vruća krema ulije u zdjelice za posluživanje i dobro rashladi prije posluživanja.

SASTOJCI

  • 250 ml mlijeka
  • 3 žutanjka
  • 100 g šećera
  • 1 mahuna vanilije ili 2 žlice arome vanilije
  • 1 žlica ruma
  • 1 mljevena želatine (10g)
  • 200 ml slatkog vrhnja

 
PRIPREMA

Žutanjke i šećer miješajte pjenjačom dok ne dobijete kremastu smjesu. Mlijeko zajedno sa sjemenkama iz mahune vanilije i rumom zagrijte do vrenja. Ukoliko nemate mahunu vanilije upotrijebite aromu vanilije.

U pripremljenu smjesu od žutanjaka polako ulijevajte mlijeko i dobro sve izmiješajte. Smjesu vratite natrag u lonac u kojem se kuhalo mlijeko pa kuhajte na laganoj vatri još nekoliko minuta dok se krema ne zgusne.

Želatinu pripremite prema uputi na pakiranju, otopite na laganoj vatri pa umiješajte u vruću kremu. Mješajte dok se želatina otopi i ostavite kremu da se malo ohladi. Čim se krema ohladi do sobne temperature i počne stezati dodajte joj tučeno slatko vrhnje.

 

KREMA OD PUDINGA

Od ove jednostavne puding kreme i nekog klasičnog biskvita možete pripremiti tortu za koju će se tražiti komad više! Još ako u kremu umiješajte neko svježe voće poput malina ili jagoda nema toga tko će joj moći odoljeti!

Za dodatnu čvrstoću u vruću kremu možete dodati 1 paketić mljevene želatine (pripremljene prema uputi i otopljene), a umjesto s margarinom, ohlađenu kremu možete pomiješati s tučenim slatkim vrhnjem.

SASTOJCI

  • 500 ml mlijeka
  • 2 praška za puding (vanilija, čokolada…)
  • 100 g šećera
  • 250 g margarina

 
PRIPREMA

Prašak za puding razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka i šećer zagrijte do vrenja. Dodajte razmućeni puding i kuhajte ga na laganoj vatri nekoliko minuta dok se ne zgusne. Kuhani puding ohladite do sobne temperature, a zatim ga dobro izmiksajte s margarinom koji također treba biti sobne temperature.

Kremu od pudinga možete malo pojačati tako da u vrućem pudingu otopite 100-200 g bijele, tamne ili mliječne čokolade, ovisno o tome koju vrstu pudinga kuhate.

 

CHANTILLY KREMA

Chantilly kremu možete dodatno aromatizirati kavom, rumom, naribanom narančinom koricom ili svježim bobičastim voćem. Chantilly kremu možete koristiti za punjenje i dekoraciju raznih torti i kolača, profiterola ili cupcakes kolačića.

SASTOJCI

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 5 žlica šećera u prahu
  • 2 žlice arome vanilije

 
PRIPREMA

Priprema ove kreme raskošnog imena vrlo je jednostavna – slatko vrhnje pomiješajte sa šećerom u prahu i aromom vanilije pa sve zajedno izmiksajte do željene gustoće.

 

GANACHE KREMA

Ganache krema odlična je kao čokoladna glazura, za punenje torti i kolača, ali i za dekoraciju. Kako bi ganache krema dobila na volumenu, ohladite ju i kratko izmiksajte. Za dodatni sjaj kreme prilikom topljenja čokolade dodajte i malo maslaca (20 g maslaca na 100 g čokolade). Tek pripremljena ganache krema je u tekućem stanju, ali hlađenjem postaje čvršća.

SASTOJCI

  • čokolada za kuhanje
  • slatko vrhnje

 
PRIPREMA

Savršena čokoladna krema od samo dva sastojka – to je ganache. Ganche krema priprema se tako da se razlomljena čokolada prelije vrelim slatkim vrhnjem i miješa dok se ne dobije jednolična, glatka smjesa.

Jedino bitno u pripremi ove kreme je njena namjena jer o tome ovisi omjer čokolade i slatkog vrhnja koji će te koristiti. Ukoliko pripremate kremu za nadjevanje torte koristite omjer 2:1 u korist čokolade (npr. 400 g čokolade i 200 ml slatkog vrhnja). Ako pripremate čokoladnu glazuru, napravite je u omjeru 1:1.

Ganache kremu možete pripremiti i s bijelom čokoladom, u tom slučaju neka omjer čokolade i slatkog vrhnja bude 1:1.

 

BUTTERCREAM – KREMA OD MASLACA

Iako vrlo slatka i teška, krema od maslaca vrlo je popularna u Americi gdje ju rado i često koriste u pripremu torti i cupcakes kolačiča. Kod nas nije toliko popularna, ali dobro nam dođe kao podloga za torte koje se oblažu fondanom. Kremu od maslaca možete koristiti za punjenje i dekoraciju torti i kolača.

U kremu od maslaca svakako dodajte malo soli koja će neutralizirati slatkoću zbog velike koičine šećera koja se u njoj nalazi.

SASTOJCI

  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 500 g šećera u prahu
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 žlica arome vanilije
  • prstohvat soli

 
PRIPREMA

Maslac sobne temperature miksajte otprilike 5 minuta dok ne postane skroz pahuljast. Zatim malo po malo dodajte šećer. Nakon svakog dodavanja šećera kremu dobro izmiksajte, a na kraju dodaje mlijeko, aromu vanilije i sol. Kremu sve skupa miksajte otprilike 10 minuta tako da bude čim više prozračna i lagana.

 

KREMA OD SIRA

Krema od sira jednostavna je i brza za pripremu jer ne zahtjeva nikakvu termičku obradu. Umjesto krem sira, možete koristiti Ricottu ili pak Mascarpone sir.

SASTOJCI

  • 500 g krem sira
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica arome vanilije
  • 100 g šećera u prahu

 
PRIPREMA

Krem sir izmiksajte sa šećerom u prahu i aromom vanilije. Ulijte dobro rashlađeno slatko vrhnje pa miksajte kremu dok ne dobijete željenu gustoću.

Ovom kremom možete puniti torte, a može poslužiti i samo kao premaz za kolač (krema od sira odlično se primjerice slaže s kolačima od mrkve) ili pak kao dekoracija za cupcakes kolačiće.

Pretraga po oznakama:

You are not authorised to post comments.

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!