Prhko tijesto koje uspije svaki put!

SAČUVAJ!
LIKE!
Prhko tijesto koje uspije svaki put!

Male tajne koje će vam pomoći u pripremi savršeno ukusnog prhkog tijesta + OSNOVNI RECEPT ZA PRHKO TIJESTO!

Zlatno pravilo za izradu prhkog tijesta je 1:2:3, što se odnosi na omjer šećera, masnoće i brašna. To znači da će vam za kalup promjera 26-28 cm trebati 100 g šećera, 150 g maslaca te 300 g glatkog brašna.

Pravo prhko tijesto pravi bez ikakvih dodataka, ali ako smjesu nikako ne možete povezati, slobodno dodajte neke od sastojaka za povezivanje kao što su žutanjci ili jaja, kiselo vrhnje, mlijeko ili voda. Ukoliko dodajete nešto od navedenih sastojaka, neka to bude u što manjoj količini.

Što se tiče šećera, za ovu vrstu tijesta u šećer u prahu uvijek je najbolji izbor jer i on doprinosi prhkosti tijesta.

U nastavku možete pronaći osnovni recept za pripremu prhkog tijesta prema kojem možete raditi pite i razne prhke kolačiće.

SASTOJCI

  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g hladnog maslaca
  • 300 g glatkog brašna


PRIPREMA

Na radnu površinu prosijte brašno pa dodajte šećer i na kockice narezan maslac. Vrhovima prstiju maslac brzo razmrvite u brašnu pa umijesite glatko tijesto. Tijesto nemojte mijesiti predugo kakao se masnoća od topline ruku nebi otopila čime tijesto kod pečenje gubi svoju prhkost i gustoću.

Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.
Nakon hlađenja tijesto položite na lagano pobrašnjenu površinu, posipajte ga s malo brašna i razvaljajte na 3-4 mm debljine. Ako vam se tijesto lijepi za podlogu ili valjak dodajte još malo brašna, ali nemojte pretjerivati jer će tijesto inače biti previše čvrsto.

Razvaljano tijesto oprezno prebacite u kalup za pečenje ili izrezujte i oblikujte kolačiće, ovisno što planirate pripremati.

Ukoliko pripremate pitu, dno tijesta prije pečenje obavezno izbodite vilicom ili čačkalicom kako se tijekom pečenja nebi napuhnulo. Također, ako i gornji dio pite prekrivate s jednim komadom tijesta i njega obavezno na nekoliko mjesta izbodite kako bi zrak tijekom pečenja mogao pronaći izlaz.

Pretraga po oznakama:

You are not authorised to post comments.

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!