Kupine - najslađe ljetno voće!

SAČUVAJ!
LIKE!
Kupine - najslađe ljetno voće!
Ove ukusne crne bobice bogate su mineralima i vitaminom C, a odličan su izbor i za pripremu slatkih delicija!

Kupine se ubrajaju u superhranu, prvenstveno zbog vrlo ljekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina, kafeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina.

Kupine najčešće pronalazimo uz rubove šuma, uz grmlje i puteve te po živicama i šikarama. Divlje kupine nešto su manje od vrtnih, no ujedno su slađe te imaju drukčiji miris i okus.

Kupine imaju više vlakana nego većina drugog voća. U šaci punoj kupina naći će se oko 8 grama vlakana, a u 25 grama cjelovitih žitarica, koliko se dnevno preporučuje, samo 4 grama. Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati kolesterol. Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego rajčica ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans kojeg sadrže – elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv raka.

Svježe kupine mogu se zamrznuti i čuvati u škrinji do 6 mjeseci, pa tako i u hladnim zimskim danima možete uživati u ovom ukusnom, zdravom voću!

Također, kupine su odličan izbor za pripremu raznih torta i kolača, a od njih možete pripremiti i džem, sok, liker te ljekovito kupinovo vino.

kupine ljekovita svojstva dzem vino recept


DŽEM OD KUPINA

1 kg svježih kupina
400 g šećera

U veći lonac stavite red kupina, red šećera i tako dok ne potrošite sve sastojke. Lonac poklopite i ostavite voće neka tako odstoji dva sata i pusti svoj sok. Odstajale kupine  kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta, dok se ne zgusnu.  Staklenke i poklopce operite, osušite i zagrijte u pećnici. Džem ulijte u pripremljene staklenke, dobro ih zatvorite i ostavite da se ohlade.

 

Uvodni tekst: zdravakrava.com/wikipedia.org

Pretraga po oznakama:

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!