Adventski vijenac od medenjaka

SAČUVAJ!
LIKE!
Adventski vijenac od medenjaka
Kupujete li uvijek klasičan adventski vijenac? Isprobajte nešto novo! Neka vaš stol ove godine krasi jestivi adventski vijenac od medenjaka!

Prvi adventski vijenac na svijetu pojavio se 1838. godine u vrijeme došašća u domu za nezbrinutu djecu “Trošna kuća” u Hamburgu. Mladi pastor i odgojitelj Johann Hinrich Wichern okupio je siročad s ulice i ponudio im smještaj u staroj i trošnoj kući. Svake godine, za vrijeme došašća, svojim je štićenicima organizirao trenutke molitve, a da bi im došašće i molitva bili što ljepši, svakog je dana od prvog do 24. prosinca upalio po jednu svijeću i stavljao ih na veliki drveni vijenac. Na Božić, na vijencu je gorjelo 24 svijeća – 19 manjih crvenih za dane u tjednu i četiri velike bijele za nedjelje u došašću. Kasnije su štićenici vijenac počeli ukrašavati zimzelenim grančicama, a s vremenom se umjesto drvenog počeo plesti vijenac od zimzelenog granja. Običaj se proširio po evangeličkim obiteljima u Njemačkoj, u susjednim zemljama te u prekooceanske zemlje. Od kraja 19. st. na vijenac se stavljaju četiri svijeće za četiri nedjelje došašća.


adventski-vijenac-od-medenjaka-diy

 

Ovih blagdana napravite sami svoj adventski vijenac i to jestivi – od medenjaka! Adventski vijenac ne morate raditi nužno u kružnom obliku! Pogledajte malo ideje na internetu, razmislite kakav oblik vijenca biste htjeli napraviti i krenite u izradu! Ovo je odlična prigoda da u kuhinju pozovete i svoje najmlađe članove koji će sigurno s velikim oduševljenjem biti vaši vjerni pomagači!

Uz osnovne sastojke za tijesto i smjesu za dekoraciju još će vam naravno trebati svijeće i pokoja jestiva perlica!

TIJESTO ZA MEDENJAKE

  • 75 g meda
  • 100 g margarina
  • 1 jaje
  • 40 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 300 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice cimeta
  • 1 žličica začina za medenjake
  • 1 žlica arome naranče
  • prstohvat soli

ROYAL ICING

  • 1 bjelanjak
  • 200 g šećera u prahu

Postupak pripreme adventskog vijenca od medenjaka

1. Šećer, margarin i med stavite u manji lončić i zagrijavajte na laganoj vatri dok se sve ne otopi. Ostavite smjesu da se ohladi. U veću zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, sol i mirodije pa dodajte jaje i mlaku smjesu od šećera, margarina i meda. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.

adventski vijenac od medenjaka

2. Rashlađeno tijesto razvaljajte na masnom papiru na cca 3 mm debljine pa uz pomoć većeg tanjura ili kalupa za torte (26 cm) izrežite oblik kruga. Uz pomoć manje zdjelice izrežite i unutarnji krug. Tako pripremljeni krug za adventski vijenac prenesite na lim za pečenje zajedno s masnim papirom kako tijesto nebi izgubilo oblik kruga.

adventski vijenac od medenjaka

3. Od ostatka tijesta izrežite ostale elemente adventskog vijenca – krugove koji će poslužiti kao podložak za svijeće te ukrasne zvjezdice. Prepustite se mašti i koristite i druge oblike za koje mislite da će lijepo izgledati na vašem vijencu – srca, pahuljice, snjegović, bor…!

adventski vijenac od medenjaka

4. Kada ste pripremili sve elemente adventskog vijenca, stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite 8-10 minuta, odnosno dok blago ne porumene. Prije dekoracije ostavite tijesto da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Ukoliko vam ostane višak tijesta nemojte ga nikako baciti već ispecite male kolačiće pa počastite sebe i nekoga od ukućana!

adventski vijenac od medenjaka

5. Za dekoraciju i ljepljenje koristite smjesu od bjelanjka i šećera u prahu – Royal icing. Za pripremu Royal icinga bjelanjak kratko izmiksajte tek toliko da se zapjeni pa malo po malo dodajte šećer u prahu i nastavite miksati smjesu dok nebude dovoljno gusta da s njom možete lijepo ukrasiti vaš vijenac. Ovisno o veličini bjelanjka, bit će vam potrebno malo više ili manje od gore navedene količine šećera.

Pripremljenu smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje (koristit će i vrećice za zamrzavanje), malo odrežite vrh da dobijete tanku liniju za ukrašavanje. Vijenac i sve elemente ukrasite po želji. Ukrašene podloške za svijeće i zvjezdice uz pomoć royal icinga pričvrstite na krug, a istom smjesom pričvrstite i svijeće. Po želji, dok se royal icing još nije osušio, advetnski vijenac možete posipati s malo jestivih šljokica i ukrasiti jestivim perlicama.

adventski vijenac od medenjaka

Povijest adventskog vijenca: www.sveosvemu.com

Adventski vijenac od medenjaka

Pretraga po oznakama:

You are not authorised to post comments.

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!