Stollen: Povijest slatkog kruha s kandiranim voćem

By Jannette | Novosti | Nema komentara | 12.12.2017 |


Do 20. stoljeća Stollen je bio obično tijesto bez ikakvih dodataka poput maslaca, mlijeka, suhog voća, badema, pistacija i raznih mirodija.

Stollen, odnosno Slatki božićni kruh tradicionalna je njemačka poslastica koja se u blagdansko vrijeme rado priprema i u našim krajevima. Osim pod nazivom Stollen, ovaj slatki kruh poznat je i pod nazivima Christstollen ili Dresden Stollen.

Stollen se uobičajeno priprema od dizanog tijesta uz dodatak suhog voća, orašastih plodova i marcipana te aroma poput cimeta i kardamoma, ali svatko naravno ima svoj najdraži recept za ovu blagdansku deliciju! Svojim oblikom podsjeća na bebu Isusa zamotanog u pelenu, kako bi nas dodatno podsjetio na smisao Božića, odnosno Isusovo rođenje.

Ovdje pogledajte naš recept za Christollen!

stollen slatki bozicni kruh recept povijest

Prvi pisani trag o Christollenu nalazi se u dokumentima iz 15. stoljeća. U to vrijeme Christollen bio je jendostavan kolač koji se pripremao isključivo u predbožićno vrijeme, a nazivao se još i Striezel ili Strutzel. Tek u prošlom stoljeću Christollen postao je ovako svečan i bogat kakvog ga danas poznajemo, a to je mirisan kolač prepun suhog i kandiranog voća te naravno bogato posipan šećerom u prahu. Naime, crkveni glavari iz 15. stoljeća u pripremi Stollena nisu dozvoljavali nikakve druge sastojke osim vode, kvasca i brašna. Dakle, tada ovaj kruh njie bio niti sjena kolača kakvoga danas poznajemo. Bilo je to tek obično tijesto bez ikakvih dodataka poput maslaca, mlijeka, suhog i kandiranog voća, badema, pistacija i raznih mirodija.

U 17. stoljeću ipak je došlo do malih, ali vrlo značajnih promjena za daljnju povijest ovog kolača. 1650. godine princ Ernst von Sachsen prema zahtjevu pekara iz Dresdena posalo je papi Urbanu VIII molbu da se za pirpremu Stollena odobri korištenje maslaca, barem u adventsko vrijeme. Molba je uslišana čime je Dresden započeo tradiciju pečenja Stollena koja se nastavlja do danas.

stollen slatki bozicni kruh recept povijest

U Dresdenu se svake godine u advenstko vrijeme održava Stollenfest na kojemu svi posjetitelji imaju priliku kušati gigantsku verziju originalnog Dresdenskog kruha. Stollenfest održava se već više od 20 godina, a najveći do sada priprmeljeni Stollen iz 2013. godine težio je čak 4.246 kila!

Fotografije: Facebook/Dresdner Christstollen i Pixabay