10 slatkih recepata prigodnih za Dane kruha!

By Jannette | 10 slatkih recepata prigodnih za Dane kruha! | Nema komentara | 02.10.2017 |


Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje lijepa su svečanost i tradicija koja oko stola okuplja svu djecu i odgajatelje te učenike i učitelje!

Listopad je mjesec kada se u vrtićima, osnovnim i srednjim školama te ostalim ustanovama za odgoj i obrazovanje djece obilježavaju Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje!

Lijepa je to tradicija koja oko stola okuplja svu djecu i odgajatelje te učenike i učitelje! Svatko donese ponešto – kruh, pecivo ili kolač te ga stavlja na svečani stol priređen za zajedničko blagovanje. Uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha svatko zahvaljuje Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima koje je u protekloj godini zaprimio.

Neki od ciljeva ove lijepe tradicije jesu upoznavanje djece i učenika s nastajanjem kruha (od zrna do kruha), upoznavanje sa žetvenim običajima te predstavljanje zavičajne kuhinje.

Osim samog blagovanja kruha, u školama i vrtićima često budu izloženi radovi djece i učenika na temu Dani kruha, organiziraju se izložbe sjemenki žitarica, ljekovitog bilja, gljiva, voća…

Uz mnogobrojne vrsta kruhova i slanih peciva, na zajednički stol često se donose i razni kolači – kuglofi, pite, kiflice, buhlte, gibanice i ostale slatke dizanice! Osobitu pažnju svakako zaslužuju kruhovi i kolači koje su s puno ljubavi i pažnje pripremile majke, bake, tete… djece koja su ih donijela i poslužila!

Kako bi domaćicama koje će i ove godine marljivo pripremiti nešto za ovu svečanost olakšali izbor, donosimo 10 slatkih recepata prikladnih za zajedničko blagovanje na Danima kruha.

Kuglof s jabukama i orasima

socni kuglof s jabukama i orasima

Jednostavan kolač s jabukama

jednostavan biskvit jogurt kolac s jabukama

Buhtle s marmeladom

buhtle s marmeladom recept

Zvijezda s Nutellom

nutella star bread zvijezda s nutellom recept

Kiflice s orasima i pekmezom

mekane kiflice s orasima i pekmezom od marelice

Jednostavan kuglof s maslacem

jednostavan kuglof s maslacem

Banana bread s malinama

banana bread recept kolac kruh s bananom i malinama

Čupava jogurt pita

cupava jogurt pita bakina kuhinja recept

Rolada s pekmezom

rolada s pekmezom recept biskvit

Mašinski keksi

masinski-keksi-bakini-recepti

 

Naslovna fotografija: pexels.com