ČAROBNI MEDENJACI Recept za savršene božićne kekse

SAČUVAJ!
LIKE!
bozicni medenjaci recept sa slikama
Volite li medenjake ili ne, nije uopće toliko važno. Pravimo ih svake godine jer čine savršen dodatak božićnoj trpezi ili poklon za posjet dragim ljudima.

Medenjaci izazivaju obilje veselja kod malih i kod velikih jer su tako slatki i izgledaju jako lijepo. Testirali smo ovaj recept iznova i iznova (i iznova) dok nije bio savršen. Sve sastojke smo našli u aktualnom Plodine katalogu, gdje su neki i na akcijskim cijenama.

Vjerujemo da će vam se ovi keksi zaista svidjeti i zato vam donosimo par savjeta koje možda niste znali, a pomoći će vam da vam medenjaci ispadnu točno onako kako trebaju.

Omekšani maslac > otopljeni maslac

S otopljenim maslacem će keksi biti gušći. S obzirom da volimo naše medenjake mekane i malo pahuljaste, odlučili smo se za drugu varijantu. Za ovakvu teksturu morate izmiješati maslac i šećer u finu i pahuljastu kremu, a za to maslac mora biti fin i mekan.

Kako omekšati maslac bez topljenja? Maslacu na sobnoj temperaturi može trebati dugo vremena da omekša. Preproručujemo da ga izrežete na manje komade kako bi se povećala površina izložena toplini. Ukoliko ni to ne pomaže, stavite ga u mikrovalnu na najnižu razinu jačine i provjeravajte svakih 10 sekundi kako se ne bi otopio.

bozicni medenjaci recept sa slikama 2


Možete mijenjati količinu začina

Medenjaci bi se trebali začiniti s mnogo mljevenog đumbira, malo cimeta i malo klinčića. To je savršena božićna formula. Ako ne volite klinčiće, možete ih izostaviti. Što se tiče đumbira, on je neizostavan sastojak, ali količina može biti po dogovoru. Slobodno koristite manje od preporučenog.

Ne zaboravite na vrijeme za hlađenje

Čak i ako vam se čini da je tijesto dovoljno čvrsto da bi se moglo motati odmah nakon miješanja, svejedno nemojte preskočiti korak hlađenja. Ako tijesto razvaljate prije nego što je stvarno dobro stisnuto, medenjaci neće zadržati oblik u pećnici. Budite strpljivi i stavite tijesto u hladnjak na barem 3 sata prije nego krenete s razvlačenjem.

Sastojci

100g maslac, omekšani
100g meda
100g smeđi šećer
1 veliko jaje
1 žličica čisti ekstrakt vanilije
160g višenamjensko brašno
1 žlica mljeveni đumbir
1 žličica soda bikarbona
1 žličica mljeveni cimet
1/2 žličice mljeveni klinčići
1/4 žličice mljeveni muškatni oraščić
1/2 žličice košer soli
Šećerna glazura za kolačiće – za ukrašavanje
Mrvice za posipanje – za ukrašavanje

bozicni medenjaci recept sa slikama 3


Recept za najfinije božićne medenjake

1. U velikoj posudi ručnim mikserom tucite maslac, smeđi šećer i med dok smjesa ne postane pahuljasta, oko 2 minute. Dodajte jaje i vaniliju i miješajte dok se ne sjedini.
2. U srednjoj posudi umutite brašno, začine, sodu bikarbonu i sol dok se ne sjedine. S lagano uključenim mikserom postupno dodajte suhe sastojke mokrim sastojcima dok se tijesto ne sjedini. Ukoliko želite, možete dodati i malo svježe izgratanog đumbira, kao i naranče te crnog papra. Nemojte previše miješati!
3. Podijelite tijesto na dva dijela, zamotajte oba u plastičnu foliju te hladite dok se ne stisne, barem 3 sata.
4. Zagrijte pećnicu na 180°C te pleh obložite papirom za pečenje. Razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike 6mm te iskoristite kalupe za urezati likove u medenjake. Prebacite u lim za pečenje.
5. Pecite dok se medenjaci malo ne napuhnu i stegnu, otprilike 9 do 10 minuta, ovisno o pećnici. Pustite ih da se ohlade na plehu 5 minuta prije nego ih prebacite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohlade.
6. Ponovite postupak s drugim dijelom tijesta. Kasnije ukrasite glazurom te pospite mrvicama po želji.

bozicni medenjaci recept sa slikama 4
Preostaje vam samo uživati u preukusnim medenjacima! Osim fine poslastice za vas i vaše ukućane, možete ih zamotati u celofan i iskoristiti kao poklon – nema tko neće biti oduševljen. Ono što je jako praktično kod ovih keksiju jest to što ih možete pripremiti prije vremena. Ne samo da će tijesto biti sasvim dobro i ako ostane nekoliko dana u hladnjaku, već mogu gotovi čekati u dobro zatvorenoj posudi dok ne dođe vrijeme za posluženje. Ostavite ukrašavanje za kasnije, a prije smrzavanja neka se se keksići dobro ohlade.


Pretraga po oznakama:

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!