BUNDEVA: Slatki recepti s kraljicom jeseni

SAČUVAJ!
LIKE!
BUNDEVA: Slatki recepti s kraljicom jeseni
Bundeve nas svojim bojama fasciniraju na prvi pogled, a u kulinarstvu se podjednako koriste u slanima kako i u slatkim jelima!

Bundevu možemo kuhati ili peći. Osim za priremu juha, rižota, variva i ostalih slanih jela budneva je također odličan sastojak za pripremu ukusnih deserata! S obzirom na to da je bundeva u Europu stigla nakon otkrića Amerike, smatra se da ju donio sam Kolumbo. Bundeva je radi svoje izdašnosti prvotno bila hrana za siromašne, a služila je i kao hrana za stoku.

Bundeva ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost, a zbog obilja karotina, provitamina A, vitamina C, E i K te vitamina B grupe, kalija, fosfora, kalcija te željeza preporučuje se u prehrani svih dobnih skupina pa tako i djeci.

Bundevi se također pripisuju afrodizijačka svojstva s obzirom na to da okusni pupoljci u ustima na nju reagiraju pojačanim lučenjem hormona sreće i uzbuđenja.

Budneve dolaze u mnogo veličina, boja i oblika, a ovo su vrste koje najčešće koristimo: Hoakido, Butternut, Prinčeva kruna, Turban tikva, Ibiza, Kabocha…

ROLADA S BUNDEVOM, LJEŠNJACIMA I KREM SIROM

Od bundeve se mogu pripremiti razne slastice, kao primjerice ova ukusna Rolada s butternut tikvom, lješnjacima i laganim nadjevom od krem sira! Ostale slatke recepte s bundevom možete pogledati ovdje!

rolada s bundevom orasima ljesnjacima krem sirom recept

I svakako, ne zaboravite na sjemenke bundeve! Sjemenke nakon čišćenja bundeve sačuvajte i osušite na zraku ili u pećnici i dobit ćete ukusne, zdrave grickalice! Sjemenke bundeve bogate su kvalitetnim proteinima i mastima, ali treba biti oprezan s njihovom konzumacijom jer imaju visok udio kalorija, čak 559 na 100 grama!

 

Naslovna fotografija: www.goodwp.com

BUNDEVA: Slatki recepti s kraljicom jeseni

Pretraga po oznakama:

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!