KORAK PO KORAK: Božićna kućica od medenjaka!

SAČUVAJ!
LIKE!
KORAK PO KORAK: Božićna kućica od medenjaka!
Pripremite svoju savršenu, božićnu kućicu od medenjaka! U tekstu donosimo detaljna upustva za izradu te tlocrt kućice od medenjaka!

Kućice od medenjaka pružaju poseban blagdanski ugođaj, a osim toga svima izmamljuju osmijeh na lice!

U nastavku pogledajte kako i vi jednostavno možete napraviti svoju kućicu od medenjaka i krenite! Osim sastojaka koji su potrebni za izradu trebat će vam i malo razigranosti i kreativnosti, ali ono što je sigurno je to da će te se pripremajući ovu kućicu iz snova dobro zabaviti!

TLOCRT JEDNOSTAVNE KUĆICE OD MEDENJAKA:
kucica-od-medenjaka

PRIPREMA TIJESTA ZA KUĆICU

Sastojci za tijesto

  • 900 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica začina za medenjake
  • ½ žličice cimeta
  • prstohvat soli
  • 130 g šećera
  • 3 jaja
  • 300 g margarina
  • 230 g meda

Šećer, margarin i med stavite u manji lončić i zagrijavajte na laganoj vatri dok se sve ne otopi. Ostavite smjesu da se ohladi. U veću zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, sol i mirodije pa dodajte jaja i ohlađenu smjesu od šećera, margarina i meda.

Spiralnim nastavcima za miksanje dobro izmiksajte tijesto, a po potrebi izmijesite ga još malo i rukama. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Dok se tijesto odmara pripremite si šablone za kućicu. Na papiru nacrtajte, a zatim i izrežite sve potrebne dijelove – bočne stranice, prednju i zadnju stranicu, krov te dimnjak. Kućicu možete nacrtati prema priloženom nacrtu, pronaći neku drugu na internetu ili izmisliti neku svoju.

Kada je tijesto spremno razvaljajte ga na laganoj pobrašnjenoj površini ili masnom papiru. Ukoliko vam je lakeše, podijelite tijesto na manje dijelove pa ih zasebno valjajte. Neka vam tijesto za vanjeske zidove bude debljine 0,5 cm, ali za krov i dimnjak razvaljajte ga ipak malo tanje da kućica nebi imala preveliki teret.

kucica-od-medenjaka

Prislonite šablone koje ste izrezali na tijesto i nožem obrežite rubove. Ne zaboravite na zidovima izrezati prozore i vrata. Slobodno se zaigrajte pa izrežite prozore u obliku srca, zvijezde, cvijeta…

Nakon što ste izrezali sve elemente kuće izrežite još i podlogu na koju će te kućicu zalijepiti. Dimenzije podloge prilagodite svojim željama, bitno je samo da bude barem malo veća od tlocrtne površine kuće. Višak smjese nemojte baciti nego iskoristite za keksiće kojima možete i ukrasiti kućicu. Ukoliko imate prigodne kalupe za izrezivanje napravite snjegovića, bor, zvjezdice i sl.

Dijelove kućice posložite na lim za pečenje koji ste prekrili masnim papirom i pecite ih 10 minuta na temperaturi od 180 °C. Kada se svi dijelovi kućice ispeku i ohlade možete krenuti u izradu!

Pripremite si tacnu ili komad kartona na koji će te zalijepiti kućicu i naravno puno šarenih bombona, mrvica, keksa i ostalih ukrasa.

ROYAL ICING: SMJESA ZA LIJEPLJENJE

Kao ljepilo za sastavljanje kućice koristite Royal icing. Za pripremu Royal icing smjese treba će vam:

  • 3 bjelanjka
  • cca 700 g šećera u prahu

Bjelanjke kratko izmiksajte i čim se počnu pretvarati u snijeg počnite dodavati malo po malo šećera u prahu. Miksajte smjesu i dodajte šećer sve dok ne postane dovoljno gusta tako bude razmaziva, ali da se razmana ne prelijeva.

S obzirom na to da se royal icing na zraku jako brzo suši spremite ga odmah u slastičarsku vrećicu. Tako će vam biti lakše lijepiti i ukrašavati kućicu. Ukoliko vam sva smjesa ne stane u vrećicu, ostatak koji je ostao u zdjeli prekrijte vlažnom krpom.

bozicna kucica od medenjaka kako napraviti

SASTAVLJANJE I DEKORACIJA KUĆICE

Na tacnu ili neku drugu podlogu s malo royal icing smjese najprije zalijepite ohlađenu podlogu. Zatim lijepite bočne, prednju i zadnju stranicu.Na rub svake stranice nanesite dovoljno smjese i lagano ih pritisnite kako bi se stranice dobro zaljepile.

Ostavite kućicu 10 minuta neka se osuši prije nego što krenete postavljati krov. Kada stavljate krvo držite ga laganim pritiskom ili mu napravite neku potporu (npr. s čašom) kako bi se dobro primio za stranice kuće i osušio.

Kada ste složili cijeli kućicu vrijeme za da najzabavniji dio – ukrašavanje. S ostakom royal icing smjese ukrasite krov po želji, zalijepite ogradicu od keksa, napolitanki ili pereca zalijepite željene figurice i sve ukrasite s puno šarenih bombona. U dimnjak stavite malo vate da se dobije dojam dima. I za kraj, da bi kućica dobila potpuni zimski ugođaj, okoliš posipajte s malo šećera u prahu.

KORAK PO KORAK: Božićna kućica od medenjaka!

Pretraga po oznakama:

You are not authorised to post comments.

slatki shop kalupi 1

NAŠA PREPORUKA

slatki shop kalupi 3

Please check the the captcha form

Try again

posluh logo normal new

No result found
 

Slatki svijet torti i kolača

... mjesto je okupljanja svih zaljubljenika u slatko. Ovdje ćete pronaći najbolje recepte te ideje i savjete za izradu i ukrašavanje torti i kolača.


Uvjeti korištenja

Primajte slatke obavijesti!

Moj korisnički račun

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.
Prihvaćam!